EPO 2.0: Recap week 2 TDF 2019

EPO 2.0 is de vernieuwde versie van onze vorige podcastreeks ‘EPO’. Ondanks het coronavirus, zijn de deuren van de sportwereld eindelijk weer geopend. Ook het koersseizoen wordt opnieuw op gang getrokken. In deze aflevering bespreken we de tweede week van de Tour de France 2019 opnieuw ter voorbereiding op de corona-editie van dit jaar.

De Tour de France is al geruime tijd de populairste wielerronde. In de tweede week van de TDF19 werden de renners zowel mentaal als fysiek enorm op de proef gesteld. Een jammerlijk dieptepunt is de val van Wout Van Aert tijdens de ITT in Pau.

Die val leidt ons verder naar de gevaren van de wielersport. Recent kwamen ook Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel ernstig ten val. Gelukkig brachten ze het er levend vanaf. Tragischer is het overlijden van Niels de Vriendt (20). De belofte-renner liet het leven na een hartstilstand. Voor uitleg belden we met de voorzitter van de Vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA), dokter Tom Teulingkx.

Nieuw in de TDF was het optreden van een groepje Nederlanders onder leiding van Bas Tietema. De ex-wielrenner startte zijn eigen YouTubekanaal op onder de naam ‘Tour de Tietema’. Samen met twee kompanen volgde hij de Tourkaravaan om tal van challenges uit te voeren. In een gesprek met de altijd vriendelijke Nederlander, legt hij ons onder andere uit wat er precies misliep bij de tijdrit van Frederik Backaert.