foto : Bram Cops

‘De Spelen in 2020, dat is mijn doel.’

Seba Demeulemeester begon pas op zijn veertiende met zwemmen en behoort nu al tot de absolute Belgische top. De 20-jarige zwemmer tempert zijn ambities niet. Sinds Demeulemeester zijn eerste Belgische kampioenschap won op zijn zestiende, is het razendsnel gegaan. De volgende maanden probeert hij samen met onze landgenoten een ticket voor de Spelen te verzilveren. ‘Om dan uiteindelijk Olympisch kampioen te worden, natuurlijk’, zegt Demeulemeester.  

Laat begonnen is half gewonnen?

Toen Seba nog een kind was, probeerde hij veel verschillende sporten. ‘Pingpong, basketbal, atletiek, BMX… ik heb van alles gedaan. Uiteindelijk heb ik zwemmen eens geprobeerd en dat ging heel goed in het begin.’ Op zijn veertiende sloot hij zich aan bij een zwemclub, waar hij meteen meedeed aan wedstrijden. Aangezien de meeste zwemmers op hun vijfde of zesde al beginnen, is Demeulemeester een echte laatkomer en stapte hij op een nogal atypische manier in de zwemwereld. ‘Ik zie dat ook als een voordeel, zo zal ik het zwemmen minder snel beu worden.’ (lacht) Ik kijk er nog steeds elke dag naar uit om te gaan trainen’, zegt Seba. Pieter Timmers, die pas in 2009 intensief begon te zwemmen, past ook in dat schuifje. Nadat hij Belgisch kampioen werd op zijn zestiende, besloot Seba naar de topsportschool in Antwerpen te gaan. Sindsdien is het enorm snel gegaan voor de Oost-Vlaming.


Amper twee jaar zwom Seba toen hij naar de topsportschool ging. Voor Seba was het dan ook de ideale plaats om zich verder in het zwemmen te ontwikkelen. Een jaar na zijn intrede bij de topsportschool volgde een selectie voor het Europees kampioenschap.In het daaropvolgende jaar, toen Seba achttien was, zwom hij het Europees kampioenschap korte baan. Het Europees Kampioenschap lange baan van vorig jaar was een tegenvaller vertelt Demeulemeester : ‘Door de afwezigheid van Pieter Timmers was vorige zomer een echte tegenvaller. Doordat een van de zwemmers echt een slechte wedstrijd heeft gezwommen zijn we niet tot in de finale geraakt.’ Ondanks de tegenvallende zomer in ploegverband, vindt Demeulemeester het leuk om in team te zwemmen: ‘Aflossing doe ik echt graag. Zwemmen is een individuele sport en als je eens met je team kan zwemmen is dat echt tof.’ Daarnaast kennen de zwemmers elkaar allemaal erg goed. De meesten trainen net zoals Seba in Antwerpen.


5000 man

Demeulemeester met zijn tientallen gouden medailles ( foto : Thibaut Verhaeghe )
Tekstvak: Demeulemeester met zijn tientallen gouden medailles ( foto : Thibaut Verhaeghe )

Een Belgisch kampioenschap winnen is voor Demeulemeester niet meer zo speciaal, aangezien hij er al vele won. In internationale toernooien behaalde hij nog nooit een prijs en daar moet verandering in komen volgens Seba. Maar een mooi moment hoeft niet per se een prijs te zijn: ‘Op het Europees kampioenschap bereikten we de finale met aflossing. Ik moest beginnen als startzwemmer, dat gaf een enorme kick.’ Het EK in Copenhagen heeft duidelijk een enorme indruk gemaakt op de jonge zwemmer. In een bomvolle arena waar 5000 toeschouwers aanwezig waren, had Demeulemeester het niet makkelijk om zich te ontspannen : ‘In Kopenhagen heb ik niet goed gepresteerd. Het lawaai was overweldigend, ik werd echt verstijfd door het publiek.’ Volgens Demeulemeester is zwemmen een sport waarin je dan ook het best presteert wanneer je ontspannen bent: ‘Op dat moment in Kopenhagen was dat voor mij iets te veel kick, als je relaxed bent ga je automatisch beter zwemmen.’ Seba ziet het als een proces waarin hij moet groeien. ‘Als je het gewoon bent om enkel voor je ouders en 20 anderen te zwemmen in België is er wel een groot verschil met internationale wedstrijden.’

Demeulemeester kan nog niet inschatten wat het hoogst haalbare is. ‘Ik zwem nog niet lang genoeg om mijn potentieel te weten. Veel mensen vergelijken me met Pieter, omdat ik ook groot ben, dezelfde lichaamsbouw heb en ook later ben begonnen met zwemmen.’ De volgende doelstelling voor Seba is om zich te plaatsen voor het WK in Zuid-Korea deze zomer. ‘Ik wil meegaan voor de aflossing, invididueel is nog iets te hoog gegrepen. Ik moet ervoor zorgen dat ik bij de eerste vier zit. Als we top 12 van de wereld zijn, dan hebben we een rechtstreeks ticket voor de Spelen in Tokio. De mooiste momenten moeten zeker nog komen.’

Discipline
Naast het zwemmen heeft Demeulemeester nog een andere ambitie, namelijk afstuderen in de richting Fysica aan de universiteit van Antwerpen. Vanzelfsprekend heeft hij een topsportstatuut en neemt hij daarom dus ook minder studiepunten op. ‘Ik doe het echt wel graag. Normaal gezien is het drie jaar bachelor en twee jaar master, maar reken met mijn traject maar op het dubbele’, grijnst Seba. Het is voor hem geen onmogelijke taak, maar evident zal het niet worden. De trainingen volgen elkaar snel op voor de jongeling. Elke dag trekt Seba naar het zwembad, behalve op zondagen: ‘Ik sta elke dag om vijf uur op om te gaan zwemmen.’ Aan discipline en mentaliteit zal het dus zeker niet liggen.  De zwemfederatie maakt een onderscheid tussen omvangsweken (waarin vooral meters moeten worden gemaakt ) en intensieve weken. In een normale week wordt er 10 keer gezwommen en zijn er drie krachttrainingen. ‘Elke ochtend ga ik zwemmen van 6 tot 8. ’s Avonds van 17u tot 19u, en tussen die twee trainingen door hebben we vaak nog een verplichte krachttraining.’ Aan trainen dus geen gebrek voor Demeulemeester. Eten doet Seba ook genoeg, want Demeulemeester moet aan 8000 calorieën per dag komen. ‘Tijdens een instensieve training kan ik tot 3000 calorieën verbranden, daarom moet ik gewoon gigantisch veel eten’, zegt Demeulemeester.

‘Ik vind het belangrijk om mijn diploma te halen, want van zwemmen wordt je niet rijk.’ Als Demeulemeester had gevoetbald op het niveau dat hij zwemt, was hij ondertussen rijk. Samen met zijn collega’s, probeert Seba het zwemmen wat populairder te maken. ‘Ik vind het jammer dat andere sporten veel meer in de spotlight worden gezet. Het verschil tussen bijvoorbeeld het voetbal en het zwemmen is gewoon te groot.’ Met de opkomst van Timmers komen er wel steeds meer mensen naar het zwemmen kijken. ‘Maar nadat Timmers zijn nummer heeft gezwommen, bijvoorbeeld de 100m crawl, is iedereen weg.’


Veel jonge zwemmers stoppen, omdat ze er te veel voor moeten opgeven, vertelt Demeulemeester: ‘Elke ochtend om vijf uur opstaan om te gaan trainen is niet altijd eenvoudig.’ Voor school en uitgaan blijft er amper nog tijd over. ‘Met nieuwjaar ga ik wel weg, maar ik weet dat ik niet te zot moet doen, want dan maak ik het mezelf moeilijk.’

Bio Seba Demeulemeester
-geboren op 27/02/1998 in Gent
-begon met zwemmen op zijn veertiende
-deelname aan EK zwemmen korte baan Kopenhagen
-30+ gouden medailles op Belgische kampioenschappen