Pistier Oublié: Romain De Loof

Romain De Loof werd geboren op 6 maart 1941 in Eeklo. De middelbare school heeft hij nooit afgemaakt. Romain haatte studeren en had vaak ruzie met zijn leerkrachten. Zo vaak dat hij eens een leerkracht sloeg en van school gestuurd werd. Sindsdien focuste hij zich op zijn wielercarrière, met succes.

Op 14-jarige leeftijd trad Romain in de voetsporen van zijn vader Remi De Loof, die ook wielrenner was. Hij begon als wielrenner, maar al snel bleek dat zijn sterkte op de baan was. Hij kende veel succes in de jeugdcategorieën. Door zijn veelzijdigheid werd hij een groot baanwielrenner. Hij won prijzen in de achtervolging, ploegenkoers en dernywedstrijden als halve fond. Vooral in de laatste discipline boekte hij zijn grootste overwinningen. Hij schopte het driemaal tot wereldkampioen. Tweemaal bij de amateurs en eenmaal als prof in 1966. Tijdens zijn topperiode in de jaren 60 reed hij vaak samen met andere profwielrenners, zoals Patrick Sercu, Rik Van Steenbergen en Peter Post.

De sportieve loopbaan van Romain De Loof werd geregeld gedwarsboomd door zware valpartijen. Zo liep hij tijdens Gent-Wevelgem in 1970 een driedubbele bekkenbreuk op. Hij moest toen zeven maanden in het ziekenhuis blijven en kon niet goed stappen. Nadien trainde hij heel hard en won hij nog een Belgisch kampioenschap, maar dezelfde Romain De Loof kregen we niet meer te zien. In 1975 , op 31-jarige leeftijd, besloot hij om zijn fiets aan de haak te hangen. Hij werd sportdirecteur van profploegen Ebo-Cinzia en Marc-Zeepcentrale. Door vele discussies met sportbestuurders stopte hij na zes jaar.

Tijdens de sportkampioenenviering van Eeklo in 2010 kreeg Romain de medaille voor stadsverdienste. Hij is nu voor de tweede maal getrouwd. Hij woont in Eeklo samen met zijn Duitse vrouw Traudy, met wie hij nu van zijn pensioen geniet. Hij heeft ook een dochter, Sabine, maar voor opvolging zal zij niet zorgen.

Erelijst amateurs:
Wereldkampioen halve fond : 1962 te Milaan – 1963 te Rocourt
Kampioen van België achtervolging : 1961 – 1962
Kampioen van België halve fond : 1962 – 1963
Kampioen van België ploegkoers : 1962 – 1963
Kampioen van België achter derny : 1963

Erelijst profs:
Wereldkampioen halve fond : 1966 te Frankfurt
Kampioen van België halve fond : 1974
Drie zesdaagse-overwinningen : Madrid 1965 (met Van Steenbergen), Rotterdam 1969 (met Peter Post) en Amsterdam 1969 (met Peter Post)