Pistier Oublié: Franky Schotte

Franky Schotte werd geboren in Tielt op 6 april 1973. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen schrijnwerkerij. Schrijnwerkerij Schotte werd in 1998 opgericht als eenmanszaak. Ondertussen is de zaak gegroeid en heeft het al meer dan 30 werknemers. Ze zijn vooral gespecialiseerd in renovatiewerken aan oude gebouwen.

Vroeger was het zo dat je pas vanaf vijftienjarige leeftijd kon beginnen met wielrennen. Door deze regel begon Schotte op zijn verjaardag aan zijn allereerste koers, op de weg weliswaar. Tijdens de zomer werd er vooral op de weg gereden en na het wegseizoen begon Franky aan zijn eerste stapjes op de piste in ‘t Kuipke.

In zijn eerste jaar bij de nieuwelingen op de piste liet Schotte meteen een goede indruk na. In dat eerste jaar behaalde hij meteen  de tweede plaats op het Belgisch Kampioenschap puntenkoers. Twee jaar later behaalde hij meteen z’n allereerste Belgische kampioenstrui in deze discipline. Hij ging daarna ook nog mee naar het WK in Colorado en eindigde er zeventiende.

Zijn grootste successen kende hij vooral in de ploegkoers. In deze discipline reed hij onder meer samen met Frank Vandenbroucke. Samen met de wielrenner uit Ploegsteert won hij het BK in 1992, met grote voorsprong op de rest. Het leverde hem een eervolle vermelding op in de biografie van VDB. Zowel op als naast de piste klikte het erg goed tussen hen.

Een profcarrière zat er voor Franky Schotte helaas nooit in.  Ondanks zijn potentieel had hij niet de financiële middelen om zich een volledig jaar op het wielrennen te focussen. Na een korte carrière van zeven jaar heeft Franky veel laten zien, maar hij heeft zichzelf nooit volledig kunnen bewijzen bij de profs. Zelf heeft hij nergens spijt van, want na zeven jaar was het plezier weg en besloot hij om te stoppen.