Genieten en afzien voor Fabio Van den Bossche op de Zesdaagse van Gent

De Zesdaagse van Gent is halverwege en dat betekent drie dagen feest in het Kuipke. Zeker als thuisrijder en topfavoriet Iljo Keisse meedoet. In de schaduw van Keisse rijdt Fabio Van den Bossche (18). Voor de Oost-Vlaming en jongste deelnemer ooit is dit ook een speciale Zesdaagse. 

Zijn opa reed bij de profs al de Zesdaagse en ook zijn vader koerste al in het Kuipke. Nu is zijn vader verzorger bij Topsport Vlaanderen Baloise. Ook zijn oom heeft gekoerst en zelfs zijn moeder deed het een tijdje. Koersen zit dus echt wel in het DNA van Van Den Bossche en koersen in het Kuipke is extra speciaal voor een Oost-Vlaming.

Supporteren voor Keisse

“Het is echt zot dat mijn zoon hier meerijdt”, zegt zijn moeder Peggy De Geester. “Het Kuipke was ook voor mij als kind mijn tweede thuis. De Zesdaagse kon niet doorgaan zonder mij. Fabio rijdt al lang op de baan hier en hij keek enorm uit naar deze week. Als vijfjarig jongetje kwam hij altijd supporteren voor Iljo Keisse. Dus voor hem is het een droom die uitkomt. Hij geniet ervan maar hij ziet ook af natuurlijk.”

Niet alleen Van Den Bossche zelf geniet, dat doet zijn moeder ook. Het is dan ook een fiere moeder die zijn prestaties evalueert. “Fabio doet het echt fantastisch. In de ploegkoers houdt hij zich altijd een beetje rustiger, maar op de baanronde is hij al 2x 2de geworden dus hij doet het super goed.”

Raad van De Ketele

Fabio Van Den Bossche is Europees kampioen ploegkoers bij de junioren en nu rijdt hij voor het eerst de Zesdaagse bij de grote jongens. Hij is de jongste deelnemer ooit. “We krijgen de laatste tijd vaak de vraag of het niet te vroeg is en waarom hij de Toekomstzesdaagse (voor renners onder 23) niet rijdt, maar het is een weloverwogen keuze geweest”, legt zijn moeder uit. “We zijn vooral ten rade gegaan bij Kenny De Ketele. Kenny is zijn coach bij de junioren en Fabio is ook al naar 2 wereldbekers meegeweest met de nationale ploeg en Kenny heeft mij verzekerd dat hij het ging aankunnen. Ik laat los en laat het over aan de mensen die er meer van kennen”, lacht ze.

Topfavoriet Iljo Keisse volgt de redenering van de jonge renner. “Wat goed is voor hem, is dat hij dit kan doen en niet de toekomstzesdaagse moet rijden want je ziet dat hij echt getalenteerd is”, verklaart Keisse. “In de Toekomstzesdaagse wordt er regelmatig gevallen. Heel wat renners zijn al afgevoerd met breuken. Hij rijdt bij ons op zijn plaats en met goeie begeleiders zoals zijn vader komt dat zeker goed. In de toekomst zullen we van hem nog veel zien.”

Studeren in Gent

Sinds vorig jaar gaat Van Den Bossche naar de Topsportschool in Gent. Daarvoor volgde hij vijf jaar Sportwetenschappen, al verliep dat laatste jaar niet van een leien dakje. Peggy De Geester zegt dat zijn topsport bijna niet meer te combineren was met zijn school. “We hebben gekozen voor de Topsportschool omdat daar rekening gehouden wordt met zijn sport. Hij wordt heel goed begeleid en ook trainen gaat vlotter omdat hij geen grote afstand meer moet overbruggen”, vertelt ze.

Ook Van Den Bossche zelf vindt dat het een goeie keuze geweest is om daar te studeren. “Samen met de leerkrachten stem ik nu mijn wedstrijdkalender af op mijn lessen en schooltaken, iets wat tot vorig jaar zelfs niet denkbaar was”, merkt hij op bij Cycling Vlaanderen.

Of die combinatie sporten en studeren effect zal hebben, moet in de toekomst blijken. Samen met Nick Stöpler staat de ploeg van Van Den Bossche, Team Saey – Deschacht, elfde op zeventien ronden van het leidersduo De Buyst/Van Der Sande. De Zesdaagse van Gent duurt nog drie dagen.