Blauw-Zwarte successen uit Eindhoven

Club Brugge en PSV lijken dit jaar sterk op elkaar. Beide clubs staan stevig aan de leiding in hun vaderlandse competitie, met slechts 1 verliesmatch dit seizoen. De gelijkenis stopt hier echter niet. Als we even naar het verleden kijken, vinden we enkele spelers die voor beide clubs uitkwamen.

Maxime Lestienne

PSV Youtubekanaal

Max was pas zeventien toen hij in 2010 bij Club terechtkwam. In 2012 wordt hij een vaste waarde in het elftal. Het volgende jaar gaat Lestienne op zijn elan door en groeit uit tot één van de absolute sterkhouders.

in juli 2015 komt hij in Eindhoven terecht. Mad Max neemt een kanonsstart. Al in zijn eerste twee maanden groeit hij uit tot een publiekslieveling. Lestienne lijkt het helemaal waar te gaan maken, tot hij zijn beide ouders verliest op twee maanden tijd, een drama. Max was zeer close met zijn ouders en reed wekelijks vanuit Eindhoven naar Moeskroen om hen te bezoeken.

Na die zwarte periode komt Lestienne niet meer in zijn vorm van begin het seizoen, maar hij voelt zich toch opnieuw voetballer. Lestienne omschreef het zo: “ Als ik voetbal, kan ik de dood van mijn ouders even vergeten”. Op het einde van het seizoen wordt hij uiteindelijk voor het eerst in zijn carrière kampioen. PSV wil dan ook graag verder met Max maar besluit uiteindelijk de hoge afkoopsom niet te betalen. Een abrupt einde aan wat een mooi verhaal had kunnen worden.

Timmy Simons

PSV Youtubekanaal

Simons streek in 2000 neer op Jan Breydel, waar hij volledig ontbolsterde. Zijn goede prestaties leveren hem in 2002 de Gouden Schoen op. Simons zorgt vooral voor organisatie op verdedigend vlak, maar met zijn strafschoptechniek pikt hij regelmatig een doelpunt mee.

Na twee titels en evenveel bekers besluit Simons in 2005 naar PSV te trekken. Drie titels op rij zijn het resultaat van die overstap. Simons krijgt de bijnaam De Leeuw Van Vlaanderen omdat hij een leider is, op en naast het veld, een op en top prof. Hij speelt bijna elke wedstrijd voor PSV. In 218 matchen pakt hij geen enkele rode kaart. Het Simons-tijdperk van PSV zal in 2010 eindigen.

Zijn voorliefde voor Club Brugge doet hem in 2013 terugkeren naar Brugge. Simons wil opnieuw kampioen worden met Club. Het zal even duren, maar in 2016 pakt hij opnieuw de titel.Weinigen kunnen zich op 40-jarige leeftijd nog profspeler noemen, maar Simons is uniek. De Oude Krijger heeft ondertussen meer dan 1000 professionele matchen afgewerkt. Hij is zowel in Brugge als in Eindhoven nog altijd zeer populair.

Marc Degryse

PSV Youtubekanaal

Degryse maakt als 18-jarige in 1983 zijn debuut bij Club Brugge. Hij groeit uit tot een topper in de Belgische competitie, waar hij vlot scoort. Met Club is hij zowel nationaal als internationaal succesvol. In 1989 staat PSV klaar om Degryse aan te trekken, maar die kiest uiteindelijk voor Anderlecht. In 1996 zal De Kleine toch bij PSV belanden. Hij staat er regelmatig in de basis, maar kan nooit volledig zijn stempel drukken zoals in België. Toch haalt PSV de titel binnen. Het jaar nadien slaagt Degryse niet in titularis te worden, en besluit PSV na twee seizoenen vaarwel te zeggen.

We zullen jammer genoeg nooit weten of Degryse succesvoller had kunnen zijn bij PSV als hij reeds in 1989 was vertrokken naar Eindhoven.

Johan Devrindt

Nationaal Archief

Devrindt besluit na een succesvolle periode bij Anderlecht in 1970 niet naar Real Madrid maar naar PSV te verhuizen. De aanvaller weet ook in Nederland het doel staan en scoort 26 doelpunten gedurende zijn verblijf in Eindhoven. Toch besluit hij na 2 jaar terug te keren naar België. Ditmaal kiest Devrindt voor Club Brugge. Ook in Brugge is hij een garantie op doelpunten. Met zijn staalhard schot maakt hij uiteindelijk 27 doelpunten bij Blauw-Zwart alvorens hij in 1974 de deur van Olympia achter zich dichtslaat.

Eric Gerets

PSV Youtubekanaal

Gerets is de beste PSV-Belg ooit. Zijn titel als PSV’er van de eeuw is hier het beste bewijs van. Hij wordt in zeven seizoenen tussen 1985 en 1992 maar liefst zes keer kampioen. De mooiste herinnering aan Gerets bij PSV blijft echter de gewonnen Europacup I finale, die hij als enige Belg ooit won.

Na zijn spelerscarrière gaat Gerets aan de slag als trainer. Bij al zijn ploegen behaalde hij succes, ook bij Club Brugge. Hij wint er de titel en wordt trainer van het jaar. Daarna keerde hij terug naar PSV. Ook in Eindhoven behaalde hij in zijn eerste twee seizoenen telkens de titel.In totaal heeft Gerets dus een hand in acht titels van PSV, wat hem de ultieme PSV-Belg maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=SbDI4ANvedY