Kan Thierry Neuville nog de eerste Belgische wereldkampioen rally worden?

Thierry Neuville rijdt dit seizoen het jaar van de waarheid. Na het wegvallen van het ongenaakbare Volkswagen, greep hij zijn kans om mee te strijden voor de wereldtitel. Met nog drie rally’s voor de boeg volgt Neuville op 17 punten van zijn grootste concurrent en viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.

Onze landgenoot Thierry Neuville, die bij Hyundai Motorsport rijdt, begon heel sterk aan het seizoen. Enkele kleine foutjes weerhielden hem echter van topresultaten. In Monte-Carlo, de opener van het rallyseizoen leek Neuville te winnen, want hij was de snelste. Maar uiteindelijk eindigde die race op een domper voor de 29-jarige Belg en waren de zege en de bijkomende punten gaan vliegen. Drie weken later stond de rally van Zweden op het programma en dat was hetzelfde verhaal voor Neuville. Een enorme deuk voor het zelfvertrouwen dus.


Neuville herpakte zich in Corsica, tijdens de vierde manche van het wereldkampioenschap. Hij begon goed en trok die lijn door in de volledige wedstrijd, wat resulteerde in zijn eerste overwinning van het seizoen. Drie weken later, in Argentinië, kon Neuville opnieuw zegevieren. Na een moeilijk begin kwam Neuville toch nog terug. Hij voerde er een beklijvend duel met de Brit Elfyn Evans. Uiteindelijk haalde onze landgenoot het met 0.7 seconden. Een tweede zege op rij zorgde ervoor dat hij kon klimmen in het klassement.


Zijn derde overwinning kwam er in de rally Polen. Opvallend is dat hij een week voordien nog meedeed in de rally van Ieper, maar daar op spectaculaire wijze van de baan ging. Dat maakt zijn prestatie in Polen nog wat indrukwekkender. Neuville vocht er deze keer een spannend duel uit met de Est Ott Tänak, maar wanneer die moest opgeven, lag de weg wagenwijd open voor zijn derde zege in acht rally’s. Maar dat hadden er dus ook al vijf kunnen zijn zonder de pech in het begin van het seizoen.

Geschiedenis schreef Neuville door als WK-leider te mogen beginnen aan de rally van Duitsland. Voor onze landgenoot ook een speciaal moment, want ieder jaar zijn de Belgische supporters daar massaal aanwezig. Neuville kende een moeilijke start, maar wist doorheen de rally toch op te schuiven in het klassement. Tot het noodlot toesloeg. Door een probleem met zijn linker achterwiel kon hij niet meer verder. In zijn strijd om de wereldtitel is dit geen goede zaak, maar Neuville blijft strijdvaardig.

Ondertussen staat hij 17 punten achter op zijn grootste rivaal voor de wereldtitel Sébastien Ogier. Donderdag 5 oktober start de rally van Spanje. Als Neuville de kloof met Ogier kleiner wil maken, dan eindigt hij best voor de Fransman. Geen gemakkelijke opdracht, maar onze landgenoot heeft dit seizoen al meerdere keren bewezen de snelste piloot te zijn.

De WK-stand op dit ogenblik:

Piloot Punten Aantal overwinningen
1.      Sébastien Ogier 177 2
2.      Thierry Neuville 160 3
3.      Ott Tänak 144 2
4.      Jari-Matti Latvala 123 1
5.      Dani Sordo 89 /
6.      Elfyn Evans 87 /
7.      Craig Breen 64 /
8.      Juho Hänninen 58 /
9.      Hayden Paddon 55 /
10.   Esapekka Lappi 49 1
11.   Andreas Mikkelsen 39 /
12.   Kris Meeke 31 1