Euromillions Volley League 2017-18: voorbeschouwing

Na een drukke zomer voor de nationale volleybalploegen, start dit weekend het nieuwe volleybalseizoen bij de mannen. Roeselare kan voor de zesde keer op rij kampioen spelen. De damescompetitie start pas op 10 oktober.

Op 23 september start de competitie bij mannen. De vrouwen beginnen door het Europees kampioenschap in Azerbeidzjan en Georgië (22 september – 1 oktober) pas op 10 oktober met hun competitie.

Vorig seizoen hebben de favorieten, Roeselare en Asterix Avo, niet teleurgesteld. Hoewel Roeselare de handen meer dan vol had met Maaseik, slaagden ze er toch in om zowel beker als kampioenschap te winnen. Rousseaux kijkt zo terug op 3 bekers en 5 titels sinds zijn aanstelling. Ook Asterix Avo Beveren kreeg het zwaar te verduren tijdens de finalematchen. Oudegem bleek taaier dan verwacht, maar de dames van Gert Vande Broek lieten zich niet kennen en schreven zo voor het vierde jaar op rij de dubbel achter hun naam.

Het staat buiten kijf dat Beveren en Roeselare als favoriet aan de competitie zullen starten. De landskampioen         bij de vrouwen ziet met kapitein Sarah Smit (gestopt) en Yellow Tiger Britt Herbots (Mulhouse)  twee speelsters van goudwaarde vertrekken. We zullen zien of dat verlies grote gevolgen zal hebben voor de competitie. Feit is dat, op Oudegem na, geen enkele ploeg in de vrouwencompetitie Beveren echt iets in de weg kon leggen.

Ook Roeselare neemt afscheid van twee gevestigde waarden. Gert-Jan Claes (Aalst) en Stijn D’Hulst (Düren) kregen geen contractverlengingen en zoeken andere oorden op. De ploeg heeft deze zomer dan ook ingezet op de jeugd en bond vier spelers jonger dan 20 aan zich. Niet onbelangrijk is dat de landskampioen vier van zijn kernspelers heeft moeten missen tijdens de voorbereiding omwille van de WK-kwalificatiewedstrijden en het EK in Polen.

Nieuw coach voor Maaseik

Daarbij komt dat de concurrenten van Roeselare niet hebben stilgezeten deze zomer. Aalst heeft met Claes (Roeselare), Colson (Maaseik) en Van Walle (Katowice) ferm ingekocht, met kapitein De Pestele hebben ze een ervaren rot in de ploeg. Maaseik moest budgettair een stap terugdoen en zag coach Castellani vetrekken naar Argentinië. Joel Banks, jarenlang actief geweest bij de Engelse nationale (jeugd)ploegen, neemt het roer over. Onder andere beloftevolle Jolan Cox komt over van het geteisterde Antwerpen. Neem daarbij Rychlicki en Bruno en je kan stellen dat de Limburgers een serieus aanvalskanon hebben.

Ook Menen heeft er een drukke zomer opzitten. De West-Vlaamse subtopper zag verschillende spelers de deur achter zich dichttrekken waaronder spelverdeler Sander Depovere (Roeselare). Coach Peris is tevreden over de nieuwe mix van ervaren rotten en jong geweld en gelooft dat ze er fysiek en technisch beter voor staan dan het afgelopen seizoen.

Stamnummer in de koelkast

En dan hebben we nog Antwerpen. De ploeg kende een moeilijk seizoen, maar kon deze sportief afsluiten met een mooie vierde plaats. Toch zullen ze dit jaar niet aan de competitie beginnen. Even recapituleren: In mei werd duidelijk dat Antwerpen in zware financiële moeilijkheden zat. Ze vroegen hulp aan de stad. In eerste instantie werd de boot afgehouden, maar later gaf stad Antwerpen dan toch thuis. Antwerpen zou haar volleybalclub helpen, mits er een grondig plan uitgewerkt zou worden.

Enkele dagen voor de start van de competitie moet de ploeg echter vaststellen dat ze nog niet aan alle voorwaarden voldoen en financieel dus niet kunnen starten zonder zich daarbij opnieuw in de vingers te snijden. De ploeg zelf hoopt zijn stamnummer een jaartje in de koelkast te kunnen leggen om in 2018-2019 terug in de hoogste klasse te kunnen starten. Het is nog maar de vraag of dat ook echt mogelijk is.

Rousseaux: eindigen in schoonheid

We beginnen de competitie dus met een hoop vragen. Wat kan Emile Rousseaux in zijn laatste jaar als coach van Roeselare nog uit zijn trukendoos toveren? Kan Aalst zijn ambitie waarmaken en de finalematchen spelen? Het zal spannender zijn aan de top van het klassement. Roeselare ziet twee belangrijke pionnen vertrekken, Maaseik stelt nooit teleur en Aalst is erg ambitieus, daarbij heb je Menen die elk seizoen punten afsnoept van de groten.

Ook bij de vrouwen krijgt Beveren concurrentie van ambitieuze teams. Oudegem zal zijn kunstje van vorig jaar willen overdoen en ook Gent zal zich opnieuw willen bewijzen. De vraag is of die ploegen Beveren ook echt iets in de weg kunnen leggen.

De competitie van de mannen start op 23 september, de vrouwen beginnen eraan op 10 oktober.