Picture: Tim Buitenhuis

Shorttracker Jens Almey: “Wil laten zien dat ik hard kan rijden!”

Op de KPN WK shorttrack in Rotterdam staan ook Belgen aan de start. De 20-jarige Jens Almey maakt deel uit van het Belgische team. Dit WK was nog geen succes voor hem. Hij slaagde er op de drie afstanden, vooral door een zware loting, niet in om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Op de  ranking final (voor de schaatsers die niet doorstootten naar de halve finales) van de 1000 meter wil hij tonen dat hij een goed niveau heeft. 

Hoe is je WK al verlopen tot nu toe?
Ik kwam hier met dezelfde verwachtingen als vorig jaar en dus die top 22 te behouden, maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat lukken. Ik had een zware loting en de concurrentie is een pak meer toegenomen dit jaar. Vorig jaar ontbraken er nog echte wereldtoppers, maar nu zijn we het jaar voor de Olympische spelen en je merkt wel dat er meer en meer atleten echt in bloedvorm zijn. Ik kwam in mijn 1500 meter aan de start tegen de Europese en de wereldkampioen, als je weet dat enkel plaats 1 en 2 doorgaan sta je voor een zware opdracht.

Daarnet kwam je ten val, wat ging er mis?
Ik reed een ranking race van de 500 meter en met nog ronde te gaan reed mijn aartsrivaal, Tristan Navarro uit Frankrijk achter mij. Als rivaal is het onmogelijk om van hem te verliezen dus ik deed nog een laatste alles-of-nikspoging om mijn eerste plaats te behouden. Het is dus niks geworden, ik gevallen en daardoor nog derde geworden, hij is gediskwalificeerd. Anders was ik tweede en verloren van mijn aartsrivaal en dat kon ik niet laten gebeuren natuurlijk.

Je aartsrivaal, vertel eens?
Wij zijn samen opgegroeid vanuit de jeugdcategorieën, ik reed veel races in Frankrijk en hij veel in België. Dan zijn we langzaamaan Europese wedstrijden gaan rijden bij de junioren en sindsdien hebben we bijna elke rit tegen elkaar gestreden. Het is altijd hard tegen hard, de ene keer wint hij, dan win ik weer.

Jullie blijven wel goede vrienden naast het circuit?
Ja we zijn goeie vrienden maar we zullen elkaar geen meter gunnen op het veld!

Wat kan je dit WK nog bereiken?
Ik hoop dat ik nog rond de 25e plaats individueel kan eindigen, zo kom ik nog een beetje in de buurt van mijn resultaten vorig jaar. Ik wil gewoon nog een goeie 1000 meter rijden en laten zien dat ik wel een stukje hard kan rijden. Ik kom momenteel nog een niveau te kort tegen de absolute wereldtop, maar ik ben van plan dat niveau wel te halen. Ik las hierna wat rust in en daarna ga ik er weer vol tegenaan. Dus het komt in orde!

Het seizoen is voor je dan afgelopen na dit WK?
Na dit WK zit mijn seizoen er inderdaad op. We waren al begonnen in september en dit is voor ons een heel lang seizoen geweest. Ook meer omdat het Olympisch seizoen volgend jaar zeer vroeg zal starten beginne we vroeger met de rust, zo kunnen we ook vroeger beginnen trainen.
De Olympische spelen zijn dan je hoofddoel volgend jaar?
Ja zeker en vast. Zowel in de relay, met de estafetteploeg als individueel wil ik mij plaatsen voor de Spelen in 2018. Ik denk het met de conditie die ik nu heb geen makkelijke taak zal worden om mij te kwalificeren. Als dat lukt dan sta je daar wel om een top 20 te halen. Ik ben natuurlijk nog vrij jong (20 jaar, nvdr) waardoor ik mezelf niet te grote verwachtingen mag geven. Het is vooral belangrijk dat ik nog veel leer, en dan in 2022 klaarsta om misschien een top 10 of beter te halen.

Shorttrack is in België een heel kleine sport, op welke manier kom jij aan je middelen?
Momenteel worden wij gefinancierd door BeGold met team Belgium. We trainen met een kleine trainingsgroep in Hasselt, we proberen allemaal langzaamaan richting top te groeien, maar de weg is nog lang. We komen nog faciliteiten tekort. Vooral trainingspartners, want we zijn maar met 7, en goed ijs ontbreken nog. We hebben al een mooie weg afgelegd, maar er is nog een heel lange weg te gaan.

Twee weken geleden werd Almey nog Belgisch kampioen shorttrack! Je kan het interview hier herbeluisteren.