“Ik wil nog één keer de Ironman van Hawaii winnen.”

Frederik Van Lierde heeft er al dertien jaar als professioneel triatleet opzitten, maar aan stoppen denkt hij nog niet. Het verhaal van de 37-jarige Van Lierde die de triatlonsport moeilijk kan loslaten.

“Ik zag de beelden van Luc Van Lierde die de Ironman Hawaii won in ’96 en wilde ook triatleet worden.” In 2002 werd Frederik Van Lierde, die geen familie is van Luc, tweede op het Europees Kampioenschap voor beloften en dat gaf hem het recht op een profcontract bij Bloso. Daarna kreeg hij een contract bij defensie. In februari 2003 startte zijn leven als proftriatleet.

Het is woensdag negen november. Een tweetal weken voor de Ironman van Mexico. Frederik Van Lierde staat scherp, mentaal en fysiek. “Als ik toewerk naar een belangrijke wedstrijd let ik wel op mijn voeding, maar ik houd dat geen volledig seizoen vol.” Een triatlonseizoen is lang, vertelt Van Lierde: “Nu sluit ik mijn seizoen af met de Ironman van Mexico op 27 november, in december kan ik bijvoorbeeld nog naar Australië. Zelfs in januari zijn er nog enkele wedstrijden. In België start het meestal eind april, als de temperaturen stijgen en het warm genoeg is om in open water te zwemmen. Het seizoen stopt hier eind oktober.”

Triatlon is een multisport en bestaat uit drie disciplines: zwemmen, fietsen en lopen. Dat is de volgorde waarin de disciplines altijd aangevat worden. Van Lierde heeft het geluk dat hij in elke discipline even sterk is: “In principe gaan fietsen en lopen niet samen, want het eerste is spieropbouw en het andere spierafbraak. Niet evident om de balans te vinden.”

De wedstrijden verschillen enerzijds qua afstand. Zo is de volledige triatlon en Ironmanafstand 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42km lopen. Anderzijds komen er ook verschillende reglementeringen aan te pas. Bij de korte afstand is een klassieke koersfiets toegestaan, terwijl bij een Ironman de triatleet met een tijdritfiets moet rijden en twaalf meter afstand moet houden op zijn voorganger. Dat laatste is wat Van Lierde genekt heeft dit jaar op de Ironman Van Hawaii: “Ik kwam met de kopgroep uit het water. Na vijftien kilometer op de fiets gaf de jury mij vijf minuten straftijd, omdat ik te dicht achter mijn voorganger reed. Ik eindigde tiende, maar daarvoor was ik niet gekomen”, zucht Van Lierde.

Doorheen het seizoen probeert Van Lierde een drietal keer te pieken. Hij weet dat hij het sterkst is op de volledige afstand en werkt dus altijd naar Ironmans toe. Meestal zijn dat Nice, Hawaii en Mexico. Van Lierde krijgt daarbij al drie jaar de hulp van coach Luc Van Lierde: “Op 90% van de wedstrijden waar ik goed wil zijn, ben ik ook echt goed. Dat is mede dankzij Luc. Hij heeft twee keer de Ironman Hawaii gewonnen, ik stel nooit in vraag wat hij zegt. Voor hem zijn niet enkel de cijfers van hartslag tot wattages belangrijk, maar ook mijn gevoel voor of na een wedstrijd. Die combinatie werkt prima voor mij, want zelf ben ik geen freak qua cijfers. Jammer genoeg kon ik nooit eerder met hem werken, want tot voor kort was hij zelf nog triatleet.”

Luc Van Lierde stelt de trainingsschema’s op en die lopen hard uiteen, zegt Van Lierde: “Eerst zit je met een opbouwperiode waar je rustig veel kilometers doet in de drie disciplines. De periode net voor de start van de competitie is intensiever met blokken training. En dan tussen de wedstrijden door gaat het vooral om recuperatie en zorgen dat je opnieuw hersteld geraakt. Zware weken gaan al snel naar 35 uren trainen waarin je 30km zwemt, 800km fietst en 90km loopt.”

Training op rollen door slecht weer. ©Pauline Farazijn

Acht uur pijn lijden

Triatlon is niet enkel fysiek heel zwaar, maar ook mentaal: “Een wedstrijd duurt gemiddeld acht uur. Voor de wedstrijd moet je jezelf niet wijsmaken dat het acht uur fantastisch zal gaan. Je moet doorbijten, want het is pijn lijden en je staat er alleen voor”, vertelt Van Lierde. Sinds 2007 werkt hij samen met mental coach Els Snauwaert. “In 2007 won ik het EK en voelde ik dat de verwachtingen opeens een stuk hoger lagen. Els leert me hoe ik kan omgaan met prestatiedruk en hoe ik me mentaal moet voorbereiden op een wedstrijd.”

“Mijn mooiste overwinning tot nu toe is zonder twijfel de Ironman van Hawaii in 2013. Ik werd toen ook Sportman van het jaar, maar ik besef dat ik dat misschien nooit meer zal meemaken. Succes is vergankelijk; als je wint, ben je een held en drie dagen later kan je de grond ingeboord worden.”

Zolang Van Lierde op het hoogste niveau kan meebikkelen voor de overwinning, ziet hij zichzelf niet stoppen. Hij is ervan overtuigd dat hij nog één keer de Ironman van Hawaii kan winnen: “Na mijn overwinning in Hawaii, ben ik nu al zeker van mijn deelname in 2017 en 2018. Ik kan nog altijd mee met de betere, dat heb ik ook bewezen dit seizoen.”

Helm in duizend stukken

Van Lierde heeft nog maar drie blessures gehad, in 2002 viel hij hard op zijn hoofd tijdens het fietsen in een wedstrijd in Nice: “Ik heb drie dagen in coma gelegen en sindsdien ruik ik niets meer. Eigenlijk was het een domme val. Iemand voor me viel en ik werd erover gecapituleerd in een afdaling. Mijn helm was in duizend stukken. Die val vond plaats twee maanden voor ik trouwde, maar het is nog goed gekomen”, lacht Van Lierde. Daarnaast brak hij al eens zijn pols en sleutelbeen. Van Lierde kan gemakkelijk om met een blessure: “Ik zou het veel moeilijker hebben moest ik niet meer goed presteren.”

En hoe zou het leven eruitzien na zijn profcarrière? “Nu coach ik al een vijtiental age groupers, oudere triatleten, en daar haal ik veel voldoening uit. Het zou leuk zijn moest ik daar in verder kunnen gaan. Dat is een individuele begeleiding, want er bestaat geen standaardtrainingsschema. Een tweede optie is bij het leger blijven, of misschien terug les geven als LO-leerkracht. Maar voorlopig is dat nu nog niet aan de orde, ik wil nog zoveel mogelijk mooie overwinningen binnenhalen.” Van Lierde is een man van zijn woord. Twee weken na dit gesprek won hij de Ironman van Mexico.

BIO: Frederik Van Lierde

Geboren op 25/05/1979 in Menen
1 keer goud Ironman Hawaii (2013)
3 keer goud Ironman Nice (2011, 2012, 2013)
1 keer goud Ironman Zuid-Afrika (2015)
1 keer goud Ironman Turkije (2015)
1 keer goud Ironman Cozumel (2016)
1 keer goud Europees Kampioenschap lange afstand (2007)
1 keer goud Belgisch Kampioenschap lange afstand (2010)
1 keer Sportman van het jaar (2013)