Dit wordt 2017 volgens de docenten sportjournalistiek

Voor de sportliefhebbers was 2016 een grand cru: Olympische Spelen in Rio met onvergetelijke medailles voor Thiam, Timmers en Van Avermaet, een EK voetbal met een onvoorspelbaar verloop en Peter Sagan die zich met een regenboogtrui officieel tot nieuwe keizer van de koers kroonde.

Dit jaar geen ‘moeder aller sportzomers’, maar toch belooft 2017 ook de nodige sportieve hoogtepunten te brengen. De (gast)docenten van het keuzetraject sportjournalistiek aan Howest hebben hun glazen bol opgepoetst en blikken vooruit op 2017.

Steffy Merlevede: “Tijd dat onze volleybalploegen oogsten”

Lise Van Hecke

“Ik kijk onder meer uit naar het jaar van Stoffel Vandoorne”, zegt Steffy Merlevede (Sporza Radio). “Maar ook de EK’s volleybal in september staan hoog op de agenda voor mij.

“Bij de mannen is dat voor het eerst met Vital Heynen als bondscoach. Benieuwd of hij er wel voor kan  zorgen dat de mannen dat extra stapje zetten. Tot nu bleven ze altijd wat steken: het is tijd voor de Red Dragons om eens te oogsten.”

“En bij de vrouwen is het het eerste tornooi zonder de ervaren spelverdeelster Frauke Dirickx, die maar heel moeilijk te vervangen lijkt. Veel nieuwe gezichten ook, benieuwd hoe ver de Yellow Tigers staan. Wellicht is het nog te vroeg om opnieuw in de medailles te eindigen, maar wie weet.”

Hans Vandeweghe: “Duel tussen Froome en Contador?”

“Ik kijk vooral uit naar de Ronde van Frankrijk“, zegt Hans Vandeweghe (De Morgen). “Om evidente redenen: kan Froome nog eens domineren, of krijgen we weerwerk van Contador met een nieuwe ploeg? En wat levert de combi Giro-Tour op voor Quintana?”

Ook op persoonlijk vlak heeft Vandeweghe heel wat om naar uit te kijken: “Op de laatste dag van de Tour vertrek ik voor drie weken naar de westelijke Himalaya. Om boeddhist-journalist te worden…”

Renaat Schotte: “Laatste wapenfeiten van Tom Boonen”

Hongkong Velodrome

Ook Renaat Schotte (Sporza) kiest zoals verwacht voor wielrennen: “In 2017 kijk ik het meest uit naar de week van zondag 9 tot en met zondag 16 april. Op 9 april volg ik op de motor weer Parijs-Roubaix, dit jaar extra apart omdat het niet alleen de laatste deelname van Tom Boonen is, maar ook zijn allerlaatste wedstrijd. Daags nadien stap ik in een ideale wereld op het vliegtuig naar HongKong om het WK baanwielrennen te verslaan.”

“Tijdens dat WK wordt voor het eerst een ploegkoers voor vrouwen geprogrammeerd. Hopelijk kan ik commentaar leveren bij een race naar de wereldtitel voor Jolien D’hoore en Lotte Kopecky.”

Nicolas De Brabander: “Eindelijk weer een Belg in de F1”

“Er is veel waar ik naar uitkijk”, zegt Nicolas De Brabander (commentator Proximus11 en Play Sports). “Sowieso de Ronde en de Tour en ook de play-offs in onze Belgische competitie. Doordat ik recent ook veel veldrijden heb gecoverd, kijk ik ook echt wel uit naar het WK cyclocross, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.”

“Maar wat écht speciaal wordt, is de eerste GP van Stoffel Vandoorne in Australië. Eindelijk weer een Belg in de Formule 1 en bovendien kan hij misschien wel een rol van betekenis spelen…”

Bregt Vermeulen: “Red Flames worden de volgende hype”

“2017 is hopelijk het jaar waarin vrouwenvoetbal als volwaardige sport wordt behandeld, zowel door de fans als door de media”, zegt Bregt Vermeulen (coördinator sportjournalistiek Howest).

Tessa Wullaert

“Er is deze zomer geen WK of EK bij de mannen, dus ‘Weuro 2017’ in Nederland kan de nodige aandacht krijgen. De Red Flames zijn er voor het eerst bij op een groot tornooi en zitten in de lift: er is professionele begeleiding vanuit de voetbalbond en de EK-wedstrijden zullen live op de Vlaamse tv te zien zijn, ook dat is een primeur. ”

“We werken op dit moment hard om ook een aantal van onze studenten de kans te geven om het EK damesvoetbal mee te maken als geaccrediteerd journalist. Een unieke kans om ervaring op te doen en de beleving van een internationaal sportevenement te proeven.”

Sammy Neyrinck: Stoffel Vandoorne van op de eerste rij volgen”

De goedgevulde agenda van Sammy Neyrinck (Sporza) vat het sportjaar 2017 zo ongeveer samen: “Uiteraard kijk ik uit naar de allereerste Vlaming die fulltime F1-rijder zal zijn: Stoffel Vandoorne. Als hij zelf een hype voorspelt dan hoop ik dat, dankzij Sporza, van op de eerste rij het hele jaar lang te mogen verslaan.”

“Andere belangrijke afspraken in mijn agenda zijn het WK veldrijden, de Europa League voetbal, de voorjaarsklassiekers voor Extra Time Koers en de Tour de France voor Vive le Vélo. In het najaar kan daar ook nog het EK volleybal voor mannen bijkomen. Net als het EK volleybal voor vrouwen.”