Mooie toekomst voor skiër Armand Marchant

Vorige week eindigde de Belgische skiër Armand Marchand verrassend op een 18de plaats in de wereldbekermanche in Val d’Isère. Hij is zo de eerste mannelijke Belg in de geschiedenis die wereldbekerpunten pakt voor ons land. Bij de vrouwen ging Karin Persyn hem al voor. Wat betekent dat nu voor zijn toekomst?

Eric Stappers, coach van de U18 en de U21, voorspelt alvast het beste. “Enerzijds is de 18de plaats een verrassing, maar anderzijds weten we dat hij heel goed bezig is en toegroeit naar de wereldtop. Hij moet vooral technisch en fysiek nog sterker worden, en veel ervaring opdoen. Als dat gebeurt, zal hij binnenkort hoge toppen scheren.”

Na zijn mooie prestatie vorig weekend kan het dat de verwachtingen voor de komende wereldbekermanches stijgen. “Al zou dat eigenlijk niet mogen, want de kans dat hij dit jaar nog veel goede resultaten skiet, is klein. Nog een keer top-20 zou al zeer goed zijn. Voor topprestaties moeten we vooral naar volgend jaar kijken.”

“Skiërs zijn op hun best op de leeftijd van 20 à 22 jaar, dat wil zeggen dat Armand tegen de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang op zijn top zal zijn. Medaille-ambities moet hij dan nog niet koesteren, maar een top-15 is zeker mogelijk. En als Belgische skiër is dat eigenlijk al een prachtprestatie op het hoogste niveau.”

“Armand Marchant is niet het enige Belgische talent in de skiwereld. Bij de U18 en U21 zitten er heel wat aanstormende jongeren die ons land een mooie toekomst kunnen geven in de wintersport”, aldus Stappers.