Howest gaat samenwerken met Wielermuseum Roeselare

Wie dacht dat musea enkel saaie en stoffige objecten tentoonstellen, is duidelijk nog niet in het Wielermuseum in Roeselare geweest. De vaste thuisbasis van dit museum, staat momenteel in de steigers en daarom loopt er al meer dan een jaar de tijdelijke expositie ‘Koers is Religie’ in de (leegstaande) Paterskerk in het centrum van de stad.

Het is niet voor de hand liggend, maar musea en een journalisten hebben eigenlijk voor een deel dezelfde missie: mensen informeren en op basis van bronnen en zo mooie en interessante verhalen vertellen. Daarom dat de opleiding Journalistiek van Howest ook gaat samenwerken met het Wielermuseum.

Foto: VRT
Foto: VRT

De tweedejaarsstudenten die kiezen voor het keuzetraject Sportjournalistiek krijgen een opdracht waarbij ze op zoek zullen gaan naar een minder bekende maar toch succesvolle renner. De bedoeling is om naast een goede foto en een korte bio ook een goed radio-interview te maken.

Tijdens hun research krijgen de studenten hulp van medewerkers van het museum en voor het radio-gedeelte worden ze gecoacht door Steffy Merlevede van Sporza Radio. De bedoeling is dat het Wielermuseum naFoto: Bahamontes.bedien ook de content die de studenten maken kan gebruiken bij bijvoorbeeld een nieuwe expositie.

Om de samenwerking goed in te zetten, organiseerde de opleiding Journalistiek van Howest samen het met museum op 27 september al een debatavond, waarbij de studenten ook de kans kregen om ‘Koers is Religie’ te bezoeken.

Conservator Thomas Ameye stelde ‘Etappe‘ voor, het magazine dat het Wielermuseum in eigen beheer samenstelt en uitgeeft. Daarnaast presenteerden hoofdredacteurs Jelle Vermeersch en Jonas Heyerick ook hun tijdschrift ‘Bahamontes‘, het erg populaire luxemagazine over koers. Als afsluiter volgde een debat over de aanpak van beide bladen, bijvoorbeeld over de keuze om niet digitaal maar wel voor het doodverklaarde papier te kiezen. Of over de kansen die er liggen voor journalisten die een ‘retro-verhaal’ maken om samen te werken met musea of andere erfgoedinstellingen.

 

Enkele foto’s van het evenement:

Lezing en debat Bahamontes en Etappe (Wielermuseum Roeselare)