Jonge hockeybelgen stoten door naar WK-finale

Deze middag wonnen onze jonge hockeymannen onder leiding van coach Jeroen Baart hun halve finale op het Wereldkampioenschap U21 in India. Ze versloegen daarin titelverdediger Duitsland tijdens de shoot-outs.

Na de reguliere speeltijd stond het nog steeds 0-0. De Belgische doelman Van Doren blonk uit tijdens de wedstrijd, hij redde tweemaal cruciaal tijdens de shoot-outs. De hockeyjongens, ook wel de Red Cougars genoemd, staan zo voor het eerst in een WK-finale.

Beide doelmannen speelden een foutloze wedstrijd en dus moest de beslissing in de shoot-outs vallen. De Belgen trokken het laken daarin naar zich toe en wonnen nipt met 4-3. In het Indiase Lucknow wonnen de Red Cougars eerder deze week al met shoot-outs van Argentinië. België – Argentinië was een heruitgave van de Olympische finale in Rio De Janeiro. Toen wonnen de Argentijnen.

 

Tegenstander in de finale wordt de winnaar van het duel om 18 uur tussen thuisland India en Australie. Zondag spelen de jonge Belgen dan de finale om 13.30 uur Belgische tijd. De prestatie van de beloften is zelfs zonder winst in de finale al historisch. De beste prestatie van de U21 jongens tot nu toe was een zesde plaats op het Wereldkampioenschap in 2013.

De Belgische mannen staan momenteel  vijfde op de wereldranglijst. Afgelopen zomer namen onze hockeymannen de zilveren plak mee uit Rio De Janeiro. Sindsdien schoot de populariteit van hockey in België enorm de hoogte in. Dat zegt ook de Vlaamse Hockey Liga: “De laatste vijf jaar was er een groei van 50% in het Belgische hockey.”