Loïc Richet

Vrouwelijk verzet: Lieselot Decroix

Lieselot Decroix werd geboren op 12 mei 1987. De Ieperse is afkomstig uit een sportieve familie en zat voor dat ze wielrenster werd in het basketbal. Na een uitwisselingsproject in 2007 in Amerika, waar ze voor het eerst proeft van profkoersen en de bijbehorende overwinningen, begint ze aan haar profcarrière bij het Lotto Ladies Team.

 Het pluimgewicht mag als neoprof deelnemen aan het WK in Stuttgart en zal er onmiddellijk op de negende plaats eindigen. Daarmee verzilvert ze ook een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking die een jaar later plaatsvinden. Na de Spelen sluit ze aan bij het Cervélo Test team women, op dat moment de beste ploeg in het dameswielrennen.

Ze is geen veelwinnaar, veelal werkt ze in dienst van de ploeg, met succes want Cervélo rijgt de overwinningen aan elkaar. Wel haalt ze mooie ereplaatsen, zo eindigt ze in 2009 op het podium van het BK, maar de grote overwinning zal uitblijven. Een combinatie van pech, ziekte en te weinig geloof in eigen kunnen liggen aan de basis hiervan.

Na enkele omzwervingen zal ze in 2014 opnieuw bij Lotto terechtkomen, waar ze haar carrière in 2016 beëindigt.  Op haar erelijst staan de Erondegemse Pijl en een etappe in de Gracia Orlovà.

Momenteel werkt Decroix een Doctoraatsstudie op het departement menselijke fysiologie nadat ze eerder een master in de Biomedische wetenschappen behaalde. Ze werkt vooral aan projecten die met sport te maken hebben, zoals wat het effect van verrijkte cacao op de fysieke en cognitieve sportprestaties.