Vergeten Renner: Georges Pintens

Georges Pintens (°1946) toont in 1967 bij de amateurs dat hij zowel aanleg heeft voor het klassieke werk als voor de grote ronden. Hij wint Parijs-Roubaix en is tiende in de Ronde van de Toekomst.

Pintens kan vanaf 1968 als prof aan de slag bij de Mann-Grundig-ploeg (1968-1970). Hij mag na een elfde plaats in de Ronde van Zwitserland mee naar de Tour. Pintens zit in de Belgische A-ploeg met nog andere Mann-ploeggenoten. Hij won in die Tour van 68’ een zware Pyreneeën-rit met beklimmingen van de Aubisque en Tourmalet.

In 69’ toont Pintens zich ook in de klassiekers. Winnaar na een solorit in de Henninger Turm, 6e in de Amstel Gold Race, 9e in de Waalse Pijl en op het einde van het seizoen 6e in de Ronde van Lombardije.

In 1970 richtte Pintens zich volop op de zware Ardennenklassiekers. Hij wordt 5e in Luik-Bastenaken-Luik en 2e in de Waalse Pijl. Een week later wint Pintens de Amstel Gold Race. In dat jaar rijdt Georges Pintens zijn beste Tour. Hij is 10e op 23 minuten van winnaar Merckx.

In 1971 is Pintens de enige kopman in het Belgisch-Italiaanse Hertekamp-Magniflex. Hij kent in dit jaar zijn absolute topseizoen. Hij wint meteen Milaan-Turijn, Gent-Wevelgem en de Druivenkoers van Overijse. In Luik-Bastenaken-Luik behaalt hij een mooie 2e plaats. Pintens is de eerste die een ontsnapte Merckx in zijn topjaren in een klassieke finale weet bij te halen. Hij rijdt er op zijn eentje de kloof van 5 minuten dicht, maar Merckx verslaat alsnog Pintens. Georges Pintens wint ook nog de Ronde van Zwitserland. In datzelfde jaar helpt Pintens Eddy Merckx aan de wereldtitel in Mendrisio.

1972 is een sukkelseizoen voor Pintens. Hoofdoorzaak is een val in Parijs-Nice waardoor hij niet meer tijdig in conditie was voor de klassiekers. In 1973 rijdt Pintens voor de Rokado-ploeg. Hij wint in dat jaar voor een 2e keer Rund um den Henninger-Turm. Hij pakte ook nog de proloog in de Ronde van België en de meerdaagse wielerwedstrijd Ruta del Sol mee.

Georges Pintens kan in 1974 uiteindelijk Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares schrijven. In 1975 rijdt Pintens voor Watneys. Hij moet zich dan geregeld opofferen voor kopman Frans Verbeeck. Pintens sukkelt dan ook met een reumatische aandoening, de ziekte van Bechterew. Hij kan in 1976 nog een etappe winnen in de Ronde van Spanje, vooraleer hij afscheid neemt van het wielrennen.

Na zijn carrière runt hij 10 jaar een fietsenwinkel in Schelle. Daarna gaat hij in de fietsenfabriek van Eddy Merckx werken.