Vergeten Renner: Etienne De Wilde

Etienne De Wilde (° 1958) is een voormalig wielrenner die vooral gekend is om zijn zilveren medaille op de Olympische Spelen van Sydney in 2000, samen met Matthew Gilmore in het baanwielrennen. Zijn beste discipline was de ploegkoers. Daarnaast pakte De Wilde ook  twee ritoverwinningen in de Tour de France en werd hij Belgisch Kampioenschap op de weg.

Zowel op de piste als op de weg was De Wilde succesvol. Hij was beroepsrenner van 1980 tot 2001. Zijn bijnaam was: ‘de blonde pijl van Laarne’. In Laarne is hij nog steeds een volksheld, zeker na zijn Belgisch kampioenschap in 1980. Ook de rit naar Bordeaux van de Tour de France, waarbij België al twee jaar wachtte op een ritoverwinning, was een mijlpaal in de geschiedenis van ‘Tienne’. In 1991 won hij in Dijon een tweede rit.

Op de piste won De Wilde 38 zesdaagsen. Daarin was de Duitser Andres Kappes een belangrijke naam, waarmee hij er 13 won. En daarnaast wonnen boezemvrienden Gilmore en De Wilde in Sydney zilver bij de ploegkoers van de Spelen van 2000. Hij werd ook wereldkampioen in de ploegkoers (1998) en de puntenkoers (1993).

Op de weg won hij ook nog een etappe in de Ronde van Spanje, Dwars door Vlaanderen en vier ritten in Parijs-Nice. In totaal won hij 85 wegwedstrijden.

Na zijn leven als beroepsrenner is hij begonnen met een fietsenwinkel in Laarne en is hij ook vertegenwoordiger bij Herbalife.