BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 18 : KAA Gent celebrates here victory during the Croky Cup final match between KAA Gent and RSC Anderlecht in the King Baudouin Stadium on April 18, 2022 in Brussels, Belgium, 18/04/2022 ( Photo by Jimmy Bolcina / Photo News

Liveblog Beker van België: KAA Gent vs Anderlecht

KAA Gent wint de Beker van België. Na strafschoppen konden de Buffalo’s de winst binnenhalen tegen Anderlecht. Gent wint zo de beker voor de vierde keer.

Op een zonnige paasmaandag hoopten alle voetbalfans op een hete bekerfinale. Het geluk zat in de opwarming al niet aan de kant van Gent. Spits Laurent Depoitre moest afhaken en Roman Bezus kwam in de plaats. Toch nam Gent de bovenhand in de openingsfase van de wedstrijd. De Buffalo’s misten echter aan efficiëntie voorin.

Anderlecht schoot uiteindelijk toch nog wakker voor het einde van de eerste helft. Een halve omhaal van Refaelov, een volley van Verschaeren en een schot van Olsson moesten de netten van Davy Roef doen trillen, maar ze misten allemaal zuiverheid. Anderlecht kwam net voor rust er nog goed vanaf na een afgekeurd doelpunt van Roman Bezus.

Bedroevende tweede helft

Vincent Kompany moest iets doen tijdens de rust. Of er in de kleedkamer iets gezegd is, blijft een raadsel, want Anderlecht moest opnieuw achtervolgen. Na een dikke tien minuten viel Kompany zijn frank dat er gewisseld kon worden. Amuzu, Raman en Ashimeru moesten het spel van Anderlecht opkrikken. Er kwam snelheid, maar het doelgevaar bleef uit.

Gent kon dus de match in het begin van de tweede helft opnieuw naar zijn hand zetten. Groot doelgevaar van de Gentse aanval kwam er echter niet. Op die manier bloedde de wedstrijd dood. De spelers ook bijna, want invallers Ashimeru en Hjulsager moesten geblesseerd het veld verlaten.

Door het teleurstellende spel, kwam het hoogtepunt niet van de spelers, maar van een milieuactivist. De man bond zich vast aan het doel en weigerde het veld te verlaten. Stewards en de brandweer sleepten de veldbestormer uiteindelijk van het plein. Ondertussen wachtten beide ploegen op verlengingen.

Eindelijk wat pit in de wedstrijd

De verlengingen startten veelbelovend. Eerst dook Nurio onverklaarbaar naast een voorzet. Aan de overkant kon de Gentse defensie de poging van de ingevallen El Hadj nog maar net tegenhouden. Voor Gent was het overleven in de verlengingen. Toen de Buffalo’s toch nog eens in de zestien raakten van Anderlecht, trapte Lemajic onbegrijpelijk tegen de lat en blokt Cullen nog een poging van dichtbij.

Penalty’s dus na een brilscore in de Beker van België. Julien De Sart zette meteen de toon met een knal in de winkelhaak. Gomez, Hanche-Olsen, Castro-Montes en ook Benito Raman volgden het voorbeeld van De Sart. Kana blaasde bijna zijn penalty in doel, waarna Cullen de eerste misser op het bord zette. Ngadeu stelt het feest van Gent nog wat uit. Murillo heeft naar Kana gekeken en ook naar Roef. De Panamees wil het te mooi doen, waardoor Davy Roef de strafschop stopt en zo Gent de Beker van België bezorgt.