“Derde op het WK is het van het voor ons”

Tim werd vroeger gepusht door zijn ouders om deel te nemen aan sportkampen. Een van die kampen was roeien, zijn passie. Na zes jaar internationale wedstrijden droomt Tim Brys er van om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Hartelijk, zo werd ik ontvangen bij Tim thuis in Mariakerke. Terwijl ik alles klaarzette en een babbel sloeg met de vader kwam Tim juist toe van zijn fietstraining. “Doordat mijn ouders mij pushten om op sportkampen te gaan, ben ik in aanraking gekomen met het roeien”, vertelt Tim. Tim is actief in de lichte dubbel. “We zijn dus met twee, er zijn twee gewichtscategorieën en Niels en ik zitten in het lichtgewichtveld. Dit wil zeggen dat we samen maar 140kg mogen wegen”, aldus Tim.

Twaalf keer trainen per week

“Ik heb nu een schema waarbij ik 12 keer per week moet leren, daarbij komen ook nog eens 2 à 3 kinesessies per week voor onze core stability. Stretchsessies doe ik ook elke dag, want je zit de hele tijd in dezelfde beweging en dan is het belangrijk, zo blijven we lenig.” Tim gaat ook regelmatig fietsen om andere bewegingen te doen en omdat het ontspant. “Het is belangrijk dat je mobiel blijft als roeier, door de stretchsessies weet het lichaam ook dat er andere spieren zijn.”

Om op topniveau te (blijven) presteren heeft Tim enorm veel moeten opofferen, zeker op sociaal vlak. “In deze periode lukt het wel om voor anderen tijd vrij te maken, ik heb nog een vriendin in Mechelen die ik moet onderhouden”, lacht Tim. Als je zoveel moet trainen is het moeilijk om een sociaal leven te hebben maar hier heeft Tim zelf voor gekozen. “Ik probeer mijn vrienden op ‘regelmatige’ basis te zien, maar dat is maximum twee keer per maand.”, zegt Tim. “Ik heb hier zelf voor gekozen doe dit met plezier, mijn omgeving weet dat en mijn vrienden houden daar rekening mee. Je moet er veel voor opgeven maar als je het graag doet en je hebt een doel dan lukt dat wel”, vertelt een gedreven Tim.

Bronzen medaille en Wereldbeker

Afgelopen jaar zorgden Niels Van Zandweghe en Tim Brys voor enkele historische momenten in de Belgische roeigeschiedenis. In juli dit jaar waren Van Zandweghe en Brys het eerste Belgische roei-duo dat de Wereldbeker op zak mocht steken. Na drie podiumplekken over de drie verschillende wereldbekermanches mocht het Belgische duo de trofee van de wereldbeker in de lucht steken. Na de manches in Belgrado (2de) en Linz (3de) was het voldoende om een tweede plaats te halen in Luzern. “De wereldbeker winnen is wel een constante voor ons, we hebben bij alle WB-wedstrijden op het podium gestaan, dat is iets wat nog nooit gebeurd is”, vertelt een trotse Tim.

Tim en Niels op het WK roeien in Plovdiv

In september op het WK roeien in Plovdiv, Bulgarije zette het Belgische duo een al even straffe prestatie neer door het behalen van een bronzen medaille. Het was al 23 jaar geleden dat een Belgische ploeg een medaille in een Olympisch nummer op het WK behaalde. Annelies Bredael mocht toen juichen op het WK van 1995 voor ons land. Tim vindt de bronzen medaille op het WK een nog straffere prestatie dan de wereldbeker winnen. “Derde op het WK is het van het, iedereen is op zijn best. Tijdens de wereldbekermanches heb je teams die soms niet meedoen andere dan weer wel en op het WK doet elke ploeg mee”, aldus Tim.

Op het EK in Glasgow van dit jaar strandde het duo net naast het podium. De vierde plaats was niet de plek waarop Brys en Van Zandweghe hadden gehoopt, zeker niet na de overwinning in de wereldbeker. “We waren echt teleurgesteld, maar de andere drie waren wel beter dus daar konden we ons bij neerleggen, maar het blijft een teleurstelling”, zuchtte Tim. “Op het EK kregen we wel super veel belangstelling en daar hebben de Belgen goed gepresteerd met o.a. Koen Naert. Wij worden dan 4de, geen medaille en dan merk je wel dat de mediabelangstelling direct daalt”, zegt Tim.

“Ikzelf ben niet zo bezig met de media-aandacht, mijn dubbelpartner en trainer zijn meer bezig met de media-aandacht, mij interesseert het minder. Je kan je daarin blijven opjagen en dat is ook niet goed.”, vertelt Tim. In België wordt er niet zo veel aandacht besteed aan het roeien alleen maar als er fantastische resultaten worden neergezet. Vraag aan de Vlaming wie Niels Van Zandweghe of Tim Brys is en de helft zal nooit van hen gehoord hebben. Iets wat je niet kan vergelijken met het voetbal en/of wielrennen vindt Tim. “Alles wat we van mediabelangstelling kunnen krijgen vind ik heel tof want dan kunnen we onze sport ook promoten, maar we moeten ook realistisch zijn en weten dat roeien geen voetbal of wielrennen is.”

Olympische Spelen 2020 Tokio

In 2020 zijn er weer Olympische Spelen, deze keer in Tokio, Japan. Deze Spelen zijn het grote doel van het duo. Zeker na de teleurstelling van Rio 2016 wil het duo zich absoluut plaatsen voor het grootste evenement ter wereld. “Ik denk dat er geen grotere teleurstelling kan zijn in de carrière van een topsporter dat als je je kwalificeert voor het grootste sportevenement dat er bestaat maar dan niet mag gaan, dat gaat voor de rest van mijn sportcarrière mijn grootste teleurstelling blijven”, aldus Tim.

In 2019 krijgen Brys en Van Zandweghe nieuwe kansen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Als ze zich willen plaatsen moeten ze dit jaar op het WK 7de of beter worden. “Zodra we gekwalificeerd zijn kunnen we naar Tokio beginnen toewerken, het is zeker geen evidentie dat we ons gaan plaatsen, er zijn nu minder plaatsen vrij voor meer landen. Het niveau ligt nu extreem hoog.” Als het op het WK niet zal lukken hebben Niels en Tim nog twee kansen. “We zouden ons natuurlijk liever direct plaatsen via het WK omdat we dan al gerust zijn.” Via het Europees kampioenschap kunnen ook nog twee teams zich plaatsen en als dat niet lukt is er nog het kwalificatietornooi in 2020 zelf. “Voor de twee beschikbare tickets op het EK tellen de landen die al geplaatst zijn via het WK niet mee, dus het is perfect mogelijk dat nummer zes en zeven op het EK zich plaatsen voor de Spelen.

“Op dit moment weet ik nog niet wat ik ga doen na het roeien, ik ben nog jong en kan in principe nog meer dan tien jaar op dit niveau roeien. Ik weet wel niet of ik dit wil want je moet er heel veel voor opofferen.”, vertelt Tim. “Misschien doe ik wel iets verder binnen de sport, vanuit Sport Vlaanderen worden we daar wel ondersteund.” “Nu eerst focussen op Tokio 2020”, vertelt een vastberaden Tim.

BIO Tim Brys

Geboren op 30/07/1992 in Gent
3de op het WK roeien (lichte dubbel) in Plovdiv (2018)
4de op het EK roeien (lichte dubbel) in Glasgow (2018)
Winnaar wereldbeker 2018 (Belgrado 2de , Linz 3de  en Luzern 2de)