EPO #2: de sportjournalist in lockdown

EPO neemt deze week een andere wending. Voor een keer kijken we niet naar de sportwereld, maar wel naar de sportjournalisten die de sportwereld in beeld brengen. Een aflevering over de zin, de functie en de leefbaarheid van de sportjournalist in een crisis zonder sport.

Op 3 april kwamen we op Twitter een berichtje tegen van ene Gregg Evans, voetbalredacteur voor de Engelstalige sportnieuwswebsite The Athletic. In dat berichtje bood Evans zijn diensten aan voor studenten die graag wat ervaring wilden opdoen met interviewen. Toevallig was dat niet, ook de Engelse Premier League ligt stil, en dat maakt dat de journalist tijd kon vrijmaken om wat breder rond zich te kijken.

Het signaal voor ons om op zoek te gaan naar de betekenis van onze sportjournalisten in deze crisis.

“Hoewel de krantjes dunner worden, blijf ik erbij dat je nog steeds je werk kan leveren”, vertelt voetbalredacteur bij Het Nieuwsblad Guillaume Maebe. Een uitspraak die op heel wat steun kan rekenen, maar voor anderen net weinig geloofwaardigheid uitstraalt. Journalisten worden in technische werkloosheid geplaatst, Sport/Voetbalmagazine legt de productie stil tot augustus. Het maakt reacties los, maar de antwoorden blijven achter.

In deze podcastaflevering stellen we enkele prominente sportjournalisten de vraag of we vandaag wel nog aan sportjournalistiek moeten of kunnen doen. “Want, wat valt er nog te vertellen?”, zou je kunnen denken. “Ik zie vooral een hopeloze graai om toch maar stukken te blijven maken”, zegt Sporza- en Proximuscommentator Peter Vandenbempt.

Naast Guillaume Maebe en Peter Vandenbempt komen ook Nicolas De Brabander, Glenn De Hollander, Guy Van Den Langenbergh, Sven Claes, Gregg Evans en Yanko Beeckman aan het woord.

Aflevering 2 van EPO is vanaf zondag te beluisteren op sportjournalistiek.be