Jarne Pollie bij Paul-José Mpoku, slachtoffer van racisme in het Guldensporenstadion.

Podcast: racisme in het voetbal

Racisme in het voetbal is een hardnekkig probleem. Ook in het meeste recente seizoen van de Belgische competitie vond opnieuw een racistisch incident plaats. Racisme is van alle tijden en alle plaatsen, maar wat kunnen de betrokken voetbalactoren doen om racisme bij supporters in te perken en uiteindelijk volledig uit het voetbal te krijgen? Jarne Pollie maakte er een podcast over als eindwerk voor zijn bacheloropleiding Journalistiek.

Aan de hand van drie racistische supportersincidenten geeft deze podcast de problematiek van racisme in het voetbal weer. De drie incidenten zijn gelijkaardig, want het gaat telkens om de supporters van dezelfde club, namelijk KV Kortrijk. In 2015 werd Christian Kabasele, een Belgische speler met Congolese roots, getrakteerd op oerwoudgeluiden. In 2017 en 2018 waren respectievelijk Standardspelers Uche Agbo en Paul-José Mpoku het slachtoffer. Telkens kreeg KVK (dat verantwoordelijk is voor de daden van de eigen supporters) géén of een lichte straf van de Belgische voetbalbond.

KV Kortrijk als voorbeeld?

Zo wordt de club niet echt gestraft en ook de schuldige supporters ontspringen de dans. Na het derde incident heeft KV Kortrijk daar iets op gevonden. De club gaat namelijk zelf de supporters opsporen om hen daarna een aangepaste straf te geven. Zo worden de schuldigen toch gestraft en geeft de club een signaal naar de buitenwereld toe, want racisme wordt niet getolereerd!

De verschillende voetbalclubs moeten ook inzetten op preventie. Door sensibilisering en campagnes kunnen clubs het bewustzijn bij supporters over racisme beïnvloeden. Als dat niet werkt, moeten ze zelf ingrijpen. De verantwoordelijkheid om racisme uit de voetbalstadions te krijgen, ligt dus voornamelijk bij de clubs. Ook de KBVB, scheidsrechters en spelers zelf kunnen een rol spelen als het op bestrijding aankomt. Wat die rol precies is, ontdek je hierboven of hier! 

*Komen aan het woord in deze podcast: Standardspeler Paul-José Mpoku, KVK-voorzitter Joseph Allijns, een anonieme supporter die een alternatieve straf kreeg voor zijn wangedrag, KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock, scheidsrechter Serge Gumienny en N-VA-politicus Brecht Vermeulen.

**Deze podcast is het eindwerk van student Journalistiek Jarne Pollie. Deze podcast is gemaakt tijdens een stage bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, waardoor hij uitzonderlijke toestemming kreeg om de jingles van de VRT te gebruiken. De copyright van die jingles behoort dan ook toe aan de VRT.