Vrouwelijk Verzet: Nele D’Haene

Nele D’Haene werd geboren in Wevelgem op 13 februari 1960. Nu woont ze in Ingelmunster, samen met haar man Gilbert Bogaert. Ze heeft ook een dochter, Lisa Bogaert, die een relatie heeft met U23 wielrenner voor United Cycling Team Steven Moons.

D’Haene gaat nog elke week naar de wedstrijden van haar schoonzoon en blijft nog betrokken bij het wielrennen. Op het recentste Belgisch kampioenschap voor dames elite maakte ze deel uit van het dopingcontroleteam. Na haar carrière, in 2004 en 2005, deed ze mee aan het WK cyclocross voor de masters. In de categorie vrouwen tussen 40 en 49 jaar, werd ze twee opeenvolgende jaren derde. De koers heeft ze nooit echt helemaal vaarwel gezegd.

Al zag het er in 1982 naar uit dat ze dat wel zou moeten doen. Tijdens een criterium in Avelgem kwam ze zo zwaar ten val, dat ze voor haar leven heeft moeten vechten. Ze lag enkele dagen in coma en de dokters verklaarden haar klinisch dood. Een medisch wonder was het, dat ze twee jaar later met de nationale driekleur op het podium van het BK stond te pronken.

D’Haene won dat Belgisch kampioenschap voor dames elite op de weg dan voor de tweede keer. In 1982 was ze al eens Belgisch kampioene.  Ze was van vele markten thuis en op het Belgisch kampioenschap achtervolging op de baan 1986 werd ze dan ook derde. Op het BK individuele tijdrit op de weg in 1987 behaalde ze ook brons.

Normaal werkt D’Haene bij Sterima Medical Services in Bissegem als inpakster, maar nu neemt ze tijdskrediet op om voor haar man Gilbert te zorgen. Hij heeft namelijk hartproblemen.