Vrouwelijk verzet: Patsy Maegerman

Patsy Maegerman werd geboren op 11 juli 1972. Al snel bleek dat ze een aanleg had voor sport. Na omzwervingen in het turnen en het voetbal kreeg ze voor haar plechtige communie een eerste koersfiets. De keuze voor het wielrennen was een schot in de roos. Op het Belgische kampioenschap voor nieuwelingen in 1989 behaalde ze prompt een 2e plaats. Ook het jaar daarna strandde ze op de tweede plaats, dit keer als junior. Nog een jaar erna behaalde ze wederom een tweede plaats, deze keer op de piste en meteen al bij de elite. In 1992 was het eindelijk raak. Ze behaalde goud in het sprintnummer en in de puntenkoers. Op dat moment was ze nog altijd maar twintig jaar.

Haar topjaar was 1994. Nadat ze al tweede werd op het BK in Binche na Heidi Van De Vijver, behaalde ze onverwachts zilver op het Wereldkampioenschap wielrennen op Sicilië, na de Noorse Monica Valvik. Een prachtige prestatie op een lastig parcours.

Na het topjaar 1994 waar ze uitstekende resultaten voorlegde, kon ze samen met Heidi Van De Vijver en Anne-Marie Cooreman een profstatuut bemachtigen. twee jaar na de oprichting van de mannenploeg ‘Vlaanderen 2002’, was ook de vrouwenploeg een feit. Voor het eerst konden deze vrouwen dus full time met hun passie bezig zijn. Een grote vooruitgang voor het vrouwenwielrennen. Maar het profstatuut zorgde er niet meteen voor dat Maegerman nog beter ging presteren. . Niet veel later besloot ze dan ook om de fiets aan de haak te hangen. Ze was toen nog altijd maar 25

Patsy Maegerman werkt bij CNH Industrial en is koersdirecteur van Gent-Wevelgem voor vrouwen. Ze is getrouwd met voormalig profvoetballer Christophe Lauwers, tweevoudig international en spits bij onder andere Cercle Brugge. Ondertussen heeft de liefde haar in Ichtegem gebracht. Bovendien heeft ze twee sportieve dochters, Luna en Iza. Beiden doen momenteel aan atletiek, maar opvolging is dus niet uitgesloten.