Vrouwelijk verzet: Yvonne Reynders

Yvonne Reynders is geboren op 4 augustus 1937 in Schaarbeek. Haar vader had een kolenbedrijf, waar ze als jong meisje al vaak hielp. Dat deed ze door in de winter met de fiets de kolen naar de klanten van haar vader te brengen. Die ronde zou haar later goed van pas komen. Begin jaren ’50 besluit een jonge Reynders dat ze wielrenster wil worden.

Eerder had ze al aan atletiek gedaan, waar ze vooral in het discus- en speerwerpen uitblonk. Reynders begon uitstekend aan haar carrière. Ze werd maar liefst vier keer wereldkampioene op de weg en drie keer op de piste, daarnaast werd ze ook drie keer Belgisch kampioene weg en zes keer Belgisch kampioene piste.

Een kleine opsomming van haar palmares:

1959: WK weg Rotheux Rimiere, BK achtervolging Rocourt

1961: WK weg Douglas, WK achtervolging Douglas, BK achtervolging Rocourt

1962: BK weg Thimister,

1963: WK weg Ronse, Sint-eloois- Vijve, BK achtervolging Rocourt

1964: WK achtervolging Parijs

1965: WK achtervolging Anoeta, BK achtervolging Rocourt

1966: WK weg Nurbürgring, BK achtervolging Oostende, BK spurt Oostende

1967: BK achtervolging Rocourt

7 jaar gestopt

1976: BK weg Hasselt-Rapertingen

Al dat succes had echter ook nadelen. Door haar dagelijkse kolenronde en de trainingen maakte de struise Reynders veel spiermassa aan en dat zorgde voor ettelijke spierblessures. Ook van buitenaf was het voor de Antwerpse niet altijd gemakkelijk. In 1967 werd Reynders valselijk beschuldigd van dopinggebruik waardoor ze het WK in Nederland miste; een WK dat door de Cauberg helemaal op het lijf van Yvonne geschreven was.

Door de beschuldigingen besloot Reynders haar fiets aan de haak te hangen, maar zeven jaar later (1976) maakte ze haar comeback. Ze werd dat jaar Belgisch kampioene en won brons op het wereldkampioenschap weg in Ostuni. Twee jaar later hing de kampioene dan definitief haar fiets aan de wilgen.

Het einde van haar carrière als profwielrenster was ook meteen het einde van haar interesse in de professionele wielersport. Reynders besloot zich te focussen op haar nieuwe hobby: vissen. Daarnaast heeft ze ook een kleine schildpaddenboerderij waar ze achtergelaten schildpadden opvangt en verzorgt. Yvonne werd dit jaar 80. Stad Zoersel vierde dit door 2017 tot het jaar van Yvonne Reynders om te dopen en de meervoudig wielerkampioene tot ereburger uit te roepen.