Welke Belgen treden in de voetsporen van Simons of Mertens bij PSV?

Bij Jong PSV krioelt het van het talent. Bovendien komen er een aantal potentiële topspelers niet uit Nederland, maar vanuit ons land. Wie zijn die jonge talenten nu eigenlijk? 

PSV Eindhoven heeft in hun geschiedenis erg vaak een Belgisch tintje gehad. De laatste jaren draaide dat echter op een laag pitje, maar nu zijn de Belgen meer dan ooit terug op de velden in Eindhoven. De youngsters bewijzen zich voorlopig echter nog volop bij Jong PSV. Om te weten met wat voor type speler we te maken hebben, zijn ze vergeleken met voormalig PSV iconen.

Lennerd Daneels: type Jeremain Lens

Snel, lichtvoetig en een echte dribbelkont. Zo kan je Lennerd Daneels nog het best van al beschrijven. De 18-jarige Belg verbond zich in 2010 aan PSV Eindhoven dat zijn talent al erg vroeg ontdekte bij Germinal Beerschot. Sindsdien zette hij zijn ontwikkeling gestaag verder en selecteerde Gert Verheyen hem ook al een aantal keer voor de Belgische U19.

Een rechtsvoetige linksbuiten die graag naar binnen komt. De vergelijking met Jeremain Lens is dus snel gemaakt. Als Daneels in staat is om net zoals de Nederlander regelmatiger te worden en vlotter de weg naar doel te vinden, staat er hem nog een grote toekomst te wachten.

???? #PSV

A post shared by Lennerd Daneels (@lennerddaneels1) on

Gökhan Kardes: type Alex

De oudste en minst bekende van onze landgenoten is Gökhan Kardes. De 20-jarige centrumverdediger kampte de voorbije jaren met de nodige blessures, maar is meer dan ooit terug. Hij miste nog geen enkele wedstrijd dit seizoen in de Jupiler League (Nederlandse tweede klasse) en kreeg dat terugbetaald in de vorm van een contractverlenging.

Intrinsiek is Alex Rodrigo Dias da Costa een van de betere verdedigers die er ooit in Eindhoven rondliepen. Goed positiespel, leidinggevende kwaliteiten, een prima traptechniek en vooral een beenharde tackle. Kardes is net zoals Alex niet de grootste centrale verdediger, maar kan met zijn coaching en positiespel veel compenseren. Kardes zag met een knieblessure vorig seizoen helemaal in het water vallen en is ondertussen 20. Dit moet voor hem dus het seizoen van de doorbraak worden, zeker omdat er in het eerste elftal vaak defensieve problemen zijn.

Philippe Rommens: type Timmy Simons

Een ouderwetse nummer zes. Zo iemand is Philippe Rommens nog. Een weinig spectaculaire voetballer die niet voor eigen succes gaat, maar speelt in belang van het team.

Als we aan een echte waakhond voor de defensie denken, komen we meteen uit bij onze eigen Timmy Simons. De kapitein van Club Brugge stond een kleine 160 wedstrijden tussen de lijnen in het rood-wit en ondanks hij weinig spectaculair was, is hij nog steeds een cultfiguur in Eindhoven. Zo een toekomst zou Rommens wel eens kunnen uitgaan. Een speler met een groot volume, zelden geblesseerd en die de creatievelingen hun werk kan laten doen.

Matthias Verreth: type Memphis Depay

Daneels, Kardes en Rommens zijn alledrie jongens met een zeker potentieel, maar de parels van Jong PSV zijn onze andere twee landgenoten Verreth en Rigo. Matthias Verreth is net als Daneels een echte linksbuiten. Het verschil is dat Verreth een stuk groter is en sterker in de duels. Hij is momenteel ook de absolute sterkhouder bij de Belgische U19 en maakte furore afgelopen seizoen in de UEFA Youth League.

De laatste linksbuiten die echt nog het verschil kon maken in het Phillips Stadion was Memphis Depay. Een enorme versnelling, prima dribbel en een verschroeiend schot zo kunnen we Memphis het best omschrijven en ook dat heeft Verreth in de benen. Wanneer hij nog aanweziger kan worden in de wedstrijd zal het niet lang meer duren tot hij ook zal schitteren in het eerste elftal.

Dante Rigo: type Phillip Cocu

Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat Rigo iets meer heeft dan de rest van zijn leeftijdsgenoten. Afgelopen maand maakte de tiener zijn debuut in het eerste elftal en alles lijkt erop te wijzen dat daar nog veel wedstrijden zullen bijkomen. Tijdens het WK onder 17 in 2015 vielen vele monden open van verbazing toen hij zijn techniek, fysieke kracht en scorend vermogen etaleerde (zie video hieronder). Topclubs als Arsenal en AC Milan kwamen hem bekijken, maar hij gaf de voorkeur aan een profcontract bij PSV.

Net zoals de huidige PSV-coach is Dante Rigo een polyvalente centrale middenvelder. Door supporters en analisten werd Cocu niet altijd naar waarde geschat, maar was wel vaak de speler die er stond op de beslissende momenten. Rigo is ook zo een voetballer die het team vooruit helpt wanneer het echt nodig is. Alles lijkt er dan ook op te wijzen dat de youngster binnenkort het eerste elftal van PSV bij de hand hand zal nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=rSpxMxczEqg