(C) Katie Chan

OPINIE: Sagan kloppen is blijkbaar niet genoeg voor een ‘Flandrien’-nominatie

‘Verrassende Belg krijgt zelfs complimenten van Sagan’, dat was de kop van een artikel in Het Nieuwsblad begin augustus. Diezelfde Belg behoort nu verrassend niet bij de vijf genomineerden om Flandrien 2017 te worden. De 25-jarige Dylan Teuns brak dit jaar nochtans door in het wielerpeloton.

Dylan Teuns mocht in april het podium van de Waalse Pijl betreden. Hij eindigde derde na de Spanjaard Alejandro Valverde en de Ier Daniel Martin. De BMC-renner bleef toen onder meer Kwiatkowski, Albasini en Henao voor. Een prestatie die veelbelovend is voor de toekomst. In 2016 werd Teuns respectievelijk 17de en 18de in Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Zijn prestaties gaan dus in stijgende lijn.

Dat werd drie maanden later nog maar eens duidelijk toen de jonge Belg zijn eerste profzege boekte. Hij won deze zomer een etappe in de Ronde van Wallonië. Lang moest hij niet wachten op een vervolg, twee dagen om precies te zijn. In de vijfde etappe van de Ronde van Wallonië was het opnieuw raak. Dankzij die zege mocht hij ook de eindzege mee naar huis nemen. En daar bleef het niet bij. Een tweetal weken later zat Teuns al aan vijf etappezeges en won hij drie rondes op een rij.

De BMC-renner mocht tijdens de Ronde van Polen het kopmanschap delen met de voormalige Olympisch kampioen Samuel Sanchez. Hij beschaamde het vertrouwen van zijn ploeg niet en won met glans een etappe en het eindklassement in Polen. Teuns mocht na die rit dus op het hoogste schavotje staan, geflankeerd door Peter Sagan en Rafal Majka. Een podium om u tegen te zeggen. De Belg behoort daardoor tot het beperkte kransje van wielrenners die erin slaagden om drievoudig wereldkampioen Peter Sagan te kloppen. Op een hellende aankomst dan nog. Hij kreeg na de aankomst zelfs felicitaties van Sagan.

Als kers op de taart nam bondscoach Kevin De Weert Teuns afgelopen weekend mee naar het WK in het Noorse Bergen. Teuns toonde zijn teamgeest en verrichtte knap werk voor de Belgische kopmannen, helaas zonder resultaat. Verder reed hij ook al twee grote rondes uit. In 2016 de Ronde van Spanje en dit jaar de Ronde van Italië.

Teuns rijdt voor het BMC-Racing Team. BMC is een ProTour-ploeg waar al tal van kampioenen voor reden en waar nog steeds heel wat ronkende namen voor uitkomen. Denk maar aan Alessandro Ballan, Cadel Evans, Philippe Gilbert, Samuel Sanchez, Greg Van Avermaet …

Een flandrien moet goed zijn in de voorjaarsklassiekers. Een flandrien moet grote rondes rijden. Een flandrien moet rijden voor zijn land. Een flandrien moet over een killer instinct beschikken. Een flandrien moet voor een grote ploeg rijden. Dylan Teuns is een flandrien. Dat bewees hij ook al in 2014 toen hij Jonge Flandrien werd.

Een overwinning Ronde van Polen blijft duidelijk minder hangen dan een overwinning in het voorjaar. Of dan een overwinning op het Belgisch Kampioenschap. Nochtans is de wedstrijd in Polen wel World Tour. En nochtans was de tegenstand in Polen van absolute wereldklasse. Blijkbaar is de wereldkampioen kloppen op zijn terrein, een aankomst in stijgende lijn, niet genoeg voor een nominatie voor Flandrien 2017, vreemd.