Wedstrijden
Tijdens het WK komen de rijders uit op vier individuele afstanden. Vrijdag begint het toernooi met de kwalificaties van de 500, 1000 en 1500 meter. Zaterdag zijn de finales van de 1500 en 500 meter, zondag is de ontknoping van de 1000 meter en de afsluitende superfinale over 3000 meter. Het volledige programma kan je hier vinden.

De eerst drie afstanden beginnen met heats, gevolgd door kwartfinales, halve finales en de finales. De nummers 1 en 2 gaan telkens door naar de volgende ronde, eventueel aangevuld met de snelste nummers 3 (als uitzondering op de regel: hier kijkt men dus wel naar de tijden). De nummers 1 en 2 uit de halve finale plaatsen zich voor de A-finale, de andere rijders gaan naar de B-finale.

Ook punten?
Op de 500, 1000 en 1500 meter worden individuele medailles uitgereikt. Tijdens het WK zijn op elk van deze afstanden ook punten te verdienen voor het overall klassement. De top-8 van het tussenklassement plaatst zich voor de superfinale over 3000 meter. De punten behaald in de superfinale worden opgeteld bij het puntentotaal na drie afstanden. Na vier afstanden wordt het eindklassement bij de mannen en vrouwen bepaald.

Relay
Zondagmiddag wordt het toernooi afgesloten met de spectaculaire relay-finales voor landenteams voor zowel mannen als vrouwen. De beste acht landen uit de World Cup bij de mannen en de vrouwen kwalificeerden zich voor deze relay-finales. Bij deze discipline starten de teams met 4 rijders per team. De mannen rijden 5000 meter, de vrouwen 3000. De schaatsers wisselen elkaar af door elkaar te duwen. Drie ronden voor de finish klinkt een startschot, dat is het signaal voor de laatste wissel, er mag dan dus nog slechts één keer gewisseld worden. Die laatste wissel moet gebeuren voor het ingaan van de laatste twee ronden.

Afstanden
500 meter: 4,5 ronden
1000 meter: 9 ronden
1500 meter: 13,5 ronden
3000 meter: 27 ronden (Superfinales en Relay vrouwen)
5000 meter: 45 ronden (Relay mannen)

Do’s & don’ts

  • Met vier of meer rijders in de baan kunnen incidenten de uitslag flink beïnvloeden. Dan is het aan de scheidsrechters om in te grijpen.
  • De hoofdscheidsrechter kan na de race via het video-replaysysteem een actie beoordelen.
  • Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie).
  • Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement)
  • Er is één valse start toegestaan per heat. Bij een tweede valse start volgt een penalty.