Florian Landuyt in de trainingszaal waar hij normaal zes dagen in de week vertoeft. (foto: Lisa Pieters)

“Alles in mijn leven draait rond turnen”

Florian Landuyt (20) turnt voor het Belgische nationale mannenteam. Zijn droom is om deel te nemen aan de Olympische Spelen: “Dat is de reden waarom ik blijf doorgaan, ook al is het soms druk”, vertelt Florian.

Met salto’s, flikflaks, koprollen en handstanden begroetten de turners van het nationale mannenteam mij in de topsporthal in Gent. Ik aanschouwde dit impressionante tafereel samen met Florian. Hij is geblesseerd en kan dus niet meetrainen: “Bij de kinesist zal je niet zulke indrukwekkende oefeningen zien.” Hij kon zijn teleurstelling moeilijk verbergen. Florian is al zes weken geblesseerd aan zijn schouder en ging de dag na het interview onder het mes. Na de operatie moet hij nog drie maanden wachten om trainingen te hervatten en als alles goed gaat, zal hij pas over zes maanden weer de oude zijn.

Olympische droom

“Mijn eerste langdurige blessure kwam op een extreem ongelegen moment”, vertelt Florian. Hij nam eind oktober 2015 deel aan het Wereldkampioenschap turnen in Glasgow. Hij schopte het tot in de finale van de individuele meerkamp voor mannen, waar de 24 beste turners strijden voor een medaille. “Deelnemen aan de finale van het WK was het mooiste moment uit mijn carrière, maar tegelijk ook het slechtste”, zucht Florian. Hij scheurde zijn achillespees bij een oefening tijdens de finale, wat ervoor zorgde dat hij pas zeven maanden later voor het eerst weer kon meedoen aan een wedstrijd.

“Ik was lang geblesseerd, maar ik moest er staan op 26 juni 2016 voor de kwalificatiewedstrijd van de Olympische Spelen. Dat was de eerste wedstrijd die ik turnde na mijn blessure”, herinnert Florian zich. “Normaal heb je drie wedstrijden nodig om weer in de routine te geraken, maar de kwalificaties verliepen verrassend goed.” Florian eindigde als beste allrounder bij de Belgen, maar toch kon hij niet deelnemen aan de Spelen: “Dennis Goossens presteerde beter aan de ringen, waardoor hij naar Rio mocht en ik niet.” Landuyt was de eerste reserve op de Olympische Spelen in 2016, maar hij laat zich niet ontmoedigen: “Ik ga volledig voor de Olympische Spelen in 2020, daaraan deelnemen is mijn ultieme doel! Dat is ook de reden waarom ik nu blijf verder turnen.”

Sporten is emotie en dat weet Florian ook. Op de vraag of hij weleens heeft gedacht aan stoppen, antwoordde hij: “Al zo vaak! Maar dat is normaal denk ik, elke sporter heeft af en toe eens slechtere periodes waarin niets lukt. Een keer heb ik zelfs mijn gsm op de grond gesmeten uit frustratie. Mijn trainer moest de brokstukken daarna van de grond oprapen. Toch ben ik blij dat ik nooit gestopt ben met turnen.” Bij blessureleed zakt de moed hem soms ook in de schoenen, maar hij blijft doorgaan met de Olympische Spelen als drijfveer.

Een handstand op het voltigepaard kan Florian nog net doen, ondanks zijn schouderblessure. (foto: Lisa Pieters)

“Studeren is belangrijk”

Florian combineert turnen met zijn studies. Sinds dit jaar studeert hij Toegepaste Informatica aan Hogent. Met behulp van een topsportstatuut kan hij een aangepast traject volgen en werkt hij zijn studies af in zes jaar in plaats van drie. “Anders zou het ook niet lukken. Ik train zes dagen per week, dus ik heb geen tijd om een modeltraject te volgen.” Wanneer wedstrijden tijdens de examenperiode vallen, kan hij ervoor kiezen om examens te verplaatsen.

Florian vindt studeren belangrijk omdat hij dan iets heeft om op terug te vallen. “De jaren waarin ik studeer, zijn ook de topjaren in mijn sporttak. Van turnen kan je niet leven. Turners stoppen ook meestal op hun 27e of 28e, dus daar kan je niet je hele leven op rekenen. Na mijn studies kan ik me misschien nog een jaar focussen op turnen, maar daarna moet ik gaan werken”, aldus Landuyt. Hij probeert al de lessen bij te wonen en probeert een zo normaal mogelijk studentenleven te leiden. “Uitgaan mag, maar met mate. Als ik de dag erna vroeg training heb, moet ik zelf maar leren leven met de consequenties”, lacht Florian.

In 2015 studeerde Florian nog Mechanisch Ontwerp en Productietechnologie aan Odisee in Gent. Dat is het jaar waarin hij deelnam aan het WK turnen, waardoor hij vier weken les heeft gemist. Hij moest stoppen met de opleiding: “Het is allemaal niet zo gemakkelijk. Toen ik terugkwam van het WK is het niet meer gelukt om alles in te halen. Ik koos er deels voor om te stoppen doordat ik interesse verloor in die richting, maar ook door mijn druk trainingsschema.” Sinds dit jaar zit Florian op kot in Gent. Dicht bij de campus waar hij studeert en dicht bij de topsporthal waar hij bijna dagelijks traint. Hij heeft daardoor ook een goede band met zijn collega-turners. “Binnen het Belgisch turnen is iedereen bevriend. We wonen bijna allemaal in hetzelfde gebouw en we doen vaak dingen samen.”

Ingewikkelde sport

Florian beschrijft zijn sport als volgt: “Simpel gezegd doe ik salto’s en allerlei andere acrobatische bewegingen aan zes verschillende toestellen waarbij ik op alle mogelijke manieren ronddraai.” Met de zes toestellen bedoelt hij vloer, paardvoltige, ringen, sprong, brug en rekstok. “Ik doe allround dus ik moet alles goed kunnen, maar ik blink vooral uit in brug en sprong”, besluit Florian.

Dat turnen minder media-aandacht krijgt dan bijvoorbeeld voetbal of wielrennen, is Florian ook al opgevallen: “Dat is al jaren zo. De media proberen daar wel wat aan te veranderen, maar ze houden turnen toch op de achtergrond, zoals nog vele andere sporten. Ik denk dat het een beetje te ingewikkeld is om in een kort nieuwsbericht te gieten.”

Toch is Florian geen onbekende in de sportwereld. Hij heeft meer dan 5500 volgers op Instagram. “Ik voel me niet bekend en ik post gewoon de dingen die ik wil posten. Dat zijn dan zowel sportgerelateerde foto’s of filmpjes als privézaken zoals een foto met mijn vriendin in Disneyland.”

“Alles in mijn leven draait rond turnen. Ik heb de scouts al opgegeven om te kunnen turnen en soms kan ik niet meegaan wanneer vrienden iets willen doen. Vooral tijdens wedstrijdperiodes (tussen oktober en december) is het heel hectisch, maar dat hoort erbij en ik heb er nooit spijt van gehad.”

 

FLORIAN LANDUYT

Geboren op 10/05/1996 in Gent
3 keer Belgisch Kampioen Junioren (2012, 2013, 2014)
1 keer brons op EK Junioren (2014)
1 deelname aan het WK (2015)
Een keer reserve Olympische Spelen (2016)