Vergeten Renner: Serge Baguet

Serge Baguet zag het levenslicht in 1969. Zijn vader Roger was ook wielrenner. Serge behoorde in de jeugd tot de nationale en internationale top. Op het BK van 1986 voor nieuwelingen moest hij de overwinning aan zijn rivaal Wilfried Nelissen laten. De fotofinish kon geen winnaar aanduiden, waardoor er opnieuw gesprint moest worden. Als rasechte sprinter bleek Nelissen een maatje te groot.

In 1991 werd hij prof. Zijn eerste profjaren waren veelbelovend. Halfweg de jaren ’90 voelde hij dat zijn progressie stokte. Een hele generatie renners besloot om vroegtijdig de fiets aan de haak te hangen. Later bleek dat het halve peloton vals speelde, door het gebruik van epo.

Baguet kapte met koersen en ging aan de slag als dakwerker bij zijn schoonvader. Eind de jaren ’90 wilde hij opnieuw koersen. Hij bood zich aan bij de toenmalige ploegleider van Lotto, Jef Braeckevelt. Met succes, want in 2001 boekte hij zijn eerste onvergetelijke zege: de lastige 17de etappe van de Tour, richting Montluçon. Hij versloeg zijn medevluchters Piil en Lelli.

In 2005 pakte hij de Belgische titel in Saint-Hubert, na een spannende sprint tegen zijn vriend Kevin Van Impe. Het was meteen zijn laatste seizoen bij de Lotto-formatie. Na zijn Belgische titel reed hij nog twee seizoenen in het shirt van Quick-Step. In 2007 hing hij de fiets definitief aan de wilgen.

Na zijn carrière ging hij aan de slag als organisator van fietsevenementen. Nu zijn dat fietsvakanties in Spanje, beter bekend als ‘Baguet Bicycle Center’. Vorig jaar kwam Baguet in het nieuws met een getuigenis over zijn ziekte, darmkanker. Hij is nog niet volledig genezen, maar de situatie is onder controle.

Baguet is sinds 1989 samen met Sandra Rasschaert, ze hebben samen een zoon Sam (22). Sam studeert Beeld -en Montage.