Vergeten Renner: Eddy Vanhaerens

Eddy Vanhaerens (°1954) uit Torhout was profwielrenner van 1977 tot 1988. Over zijn hele carrière boekte hij 53 overwinningen als profwielrenner. Zijn specialiteit was de massasprint.

1982 was het meest succesvolle jaar van zijn hele carrière. Hij won toen twee ritten in de Ronde van Spanje. Hij klopte er onder andere rasspurter Eddy Planckaert. In diezelfde Vuelta werd hij ook tweede in het sprintklassement en derde in het puntenklassement. Vervolgens won Vanhaerens ook een etappe in de Ronde van Nederland en hij was ook drie keer de snelste in de Ronde van Aragon, waar hij in dat jaar ook nog eens het puntenklassement won.

Een ander heel mooi resultaat op zijn erelijst is zijn tweede plaats in Gent-Wevelgem in 1982. Frank Hoste won door een late aanval, maar Vanhaerens kon wel kleppers zoals Planckaert, Dewolf en Bogaert kloppen in de spurt voor de tweede plaats.

Eddy Vanhaerens reed ondanks deze overwinningen en ereplaatsen nooit de Ronde van Frankrijk. Eén keer zou hij deelnemen, maar enkele weken voor de Tour werd hij ziek. Een selectie voor de mooiste grote ronde van het jaar kon hij op zijn buik schrijven.