“Investeren in professionele scheidsrechters betaalt zichzelf op termijn terug”

De Pro League wil het niveau van onze scheidsrechters verhogen en daarvoor zullen de eersteklasseclubs deze middag een ingrijpend plan goedkeuren. Dat houdt in dat de scheidsrechters een profstatuut krijgen. “Er ligt de laatste tijd veel druk op de scheidsrechters, de media zitten er kort op. Een professionele begeleiding  kan de sport alleen maar ten goede komen”, vindt Eddy Cordier, algemeen manager van Zulte Waregem.

De belangrijkste verandering in het plan houdt in dat de scheidsrechters in de toekomst een profstatuut zullen krijgen. Daardoor zullen ze een vast inkomen hebben, betere begeleiding krijgen en zich beter kunnen voorbereiden op hun wedstrijd. “De scheidsrechters moeten mee evolueren. Iedereen op het veld is momenteel prof, terwijl de man die moet beslissen nog steeds een amateur is. Als de begeleiding en omkadering van de scheidsrechters professioneler wordt, zal dat het voetbal verbeteren”, benadrukt Eddy Cordier.

Er was al langer vraag naar een profstatuut voor scheidsrechters, maar onlangs werd er een versnelling hoger geschakeld in het dossier.  “Het dossier sleept al een tijdje aan. De professionalisering heeft ook een serieus kostenplaatje, waardoor het moeilijk te realiseren is. Maar ik heb wel het gevoel dat het proces versneld is door de recente commotie in de media rond een aantal foute beslissingen dit seizoen. Bij iedere fout zitten ze er kort op en dat verhoogt de druk.”

Een ander onderdeel van het plan van de Pro League is om jonge beloftevolle spelers die net niet goed genoeg zijn voor een carrière als professioneel voetballer om te vormen naar scheidsrechter. Cordier: “Ze proberen pistes aan te spreken om de kweekvijver te vergroten en om jongens te overhalen die keuze te maken. Alles draait om ervaring. Als je zelf gevoetbald hebt, voel je door die ervaring sommige cruciale momenten beter aan. Scheidsrechters die al vijftien à twintig jaar in het vak zitten hebben dat niet meer nodig, maar jonge beginnende refs kunnen er wel hun voordeel uit halen dat ze sommige situaties beter kunnen inschatten en aanvoelen.” In het buitenland waren er al voorbeelden van voetballers die na hun carrière scheidsrechter werden. Ontdek hier welke het zijn.

Kostenplaatje

Op de stemming in de Pro League keurden alle clubs gisteren het profstatuut voor de scheidsrechters unaniem goed. Vanmiddag stond er een nieuwe vergadering op het programma. Daarin overlegden de clubs hoe dit concreet zal uitgewerkt worden, want een vast loon en extra coaches voor de refs brengen kosten met zich mee. Ook in de toekomst zal hier verder over onderhandeld worden. “Hopelijk gaat de bond zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt Cordier. “Zulte Waregem zou er eventueel voor open staan om mee te betalen, want de beslissingen van de ref zijn te cruciaal. Wij trainen iedere dag om wedstrijden te winnen. Het doet dubbel pijn als je verliest door een foute beslissing van een scheidsrechter. Ik ben er zeker van dat de foutenlast minder zal worden en op die manier zou onze investering onrechtstreeks terug gewonnen worden”, verduidelijkt Eddy Cordier het standpunt van zijn club.

Ook Matthias Leterme, algemeen manager van KV Kortrijk is voorstander van het voorstel van de Pro League. “Het is een goed idee dat scheidsrechters begeleid worden als profs. Ik kan dat alleen maar steunen want refs hebben een belangrijke functie in het voetbal. Ik vind wel dat er objectieve criteria moeten bestaan om de prestatie van de scheidsrechter te kunnen beoordelen als de clubs dit mee helpen bekostigen. Het niveau van de wedstrijdleiding moet dan wel merkbaar omhoog gaan. Kortrijk wil mee betalen, maar het kan geen free cheque zijn waar geen verantwoordelijkheden tegenover staan.”

Over het loon van de scheidsrechter zal dus nog gedebatteerd worden. Volgens Cordier zal dat debat belangrijk zijn voor de stemming van het concreet uitgewerkte plan. Zo zal er moeten gekeken worden of de clubs zullen meebetalen, en wat er dan van iedere club verwacht wordt. Het zal dus nog wel even duren voor de professionalisering van de referees echt een feit is.

 

Enkele betwistbare beslissingen dit seizoen:

  • In de wedstrijd tussen Genk en KV Mechelen trok ref Wouters een rode kaart voor speler Paulussen, terwijl hij niets met de fase te maken had.
    Bekijk hier de beelden.
  • Ref Van De Velde geeft in een heksenketel een verkeerde tweede geel aan Trezeguet van Moeskroen op aangeven van de bank van Standard. Ook hij had bitter weinig met de oorspronkelijke fase te maken, maar werd toch onterecht van het veld gestuurd.
    Bekijk hier de beelden.
  • Spajic ontsnapt aan rood na een schandalige elleboogstoot aan diezelfde Trezeguet in een wedstrijd tussen Anderlecht en Moeskroen.
    Bekijk hier de beelden.