NABESCHOUWING: ISU Wereldbeker schaatsen

Dag twee van de wereldbeker in Heerenveen was een dag voor de Nederlanders. Uitgezonderd één stonden ze op alle podia.

Op de 1500 meter bij de vrouwen, de eerste wedstrijd van de dag in de A-groep, won Ireen Wüst voor het eerst in twee jaar individueel op een wereldbekerwedstrijd.  “Deze overwinning had ik wel nodig,” vertelt ze aan NOS. Bij de mannen was Kjeld Nuis oppermachtig. Beide atleten waren achteraf tevreden, maar het nieuws over de bekendmaking van het WADA-rapport, waarin staat dat Russische schaatsers doping gebruikten blijft de bovenhand nemen op de persconferentie. “Wanneer je ze normaal met een knikje voorbijloopt, loop je ze nu gewoon straal voorbij,” zegt Wüst.

Op de teamsprint bij de vrouwen won Japan. Rusland pakte het zilver en Nederland vinden we op plaats drie. Bij de mannen won Amerika voor Canada en Polen. Dit onderdeel was vandaag voor de eerste keer te zien in het wereldbekercircuit in Thialf. Het is een erg spectaculair nummer waarbij een land met drie atleten aan de start staat. Elke ronde gaat een schaatser van kop af waardoor er na drie ronden of 1200 meter één atleet de finish bereikt.

Ook de massastart bewees opnieuw dat het een erg spectaculair nummer is. Bij de vrouwen ging de Amerikaanse Maganello vroeg in de aanval. Maganello werd gecounterd door de Nederlandse Annouk Van Der Weijden. In de laatste ronden kwam alles samen en het uitgedunde peloton sprintte voor de overwinning. Na het bekijken van de fotofinish was het de Zuid-Koreaanse Bo-Reum Kim die als winnares uit de bus kwam. Daarna kregen we Irene Schouten en Franscesca Lollobrigida.

Bij de mannen ging de Japanner Tsuchiya erg vroeg in de aanval. In het peloton keken de favorieten naar elkaar. Enkel de Nederlanders Hoolwerf en Bergsma probeerden enkele keren. Bart Swings moest telkens de aanvallen van beide Nederlanders counteren en verspeelde veel krachten. Ook hier ging een uitgedund peloton samen naar de eindstreep. Het was de Amerikaanse sprinter Joey Mantia die van heel ver aanging en makkelijk de sprint won.

Jelle Spruyt, coach van Swings, vertelde achteraf in een interview dat Swings schaatstechnisch in een moeilijke periode zit. “Op de 1500 meter kwam Pedersen elke keer iets voor hem uit waardoor Bart gehaast begon te schaatsen.”

 

Dit is het volledige liveverslag: