Vergeten Renner: Edgard Sorgeloos

Edgard Sorgeloos (°1930) was profwielrenner van 1951 tot 1966. Hij kende verschillende ploegen zoals Plume Sport, Elvé Peugot… maar zijn beste periode kende hij bij de Faema-ploeg. Hij behaalde 34 zeges waaronder enkele grote wedstrijden en etappes. Sorgeloos nam in zijn carrière zesmaal deel aan de Ronde van Frankrijk. Hij overleed op 85-jarige leeftijd.

Edgard Sorgeloos stond bekend als de meesterknecht van Rik Van Looy. Het was een helper met een waanzinnige eindsprint. Zo won hij in 1965 de vierde etappe in de Ronde van Frankrijk in een sprint met zes. In ‘62 won hij zijn tweede etappe in de Tour de France, maar deze keer was het een ploegentrijdrit. Ook in de kleinere rondes wist hij steeds zijn etappewinst mee te pikken: in ’57 won hij de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland, werd hij tweede in de eindstand en won het puntenklassement.

De drie grote rondes reed hij nooit voor het algemene klassement, maar in dienst van zijn kopmannen. Hij probeerde toch telkens zijn ritwinst mee te pikken. Zijn beste resultaat in de Ronde van Spanje was in 1963 waar hij 15e werd. In de Tour van 1964 werd hij 61e en in de Ronde van Italië was zijn beste quotering 14e in ’65.

Sorgeloos was een knecht van de bovenste plank. Hij kende ook een zwarte periode in zijn carrière: hij werd tijdens een wedstrijd in Erpe-Mere aangereden door een auto en ging door een lastige revalidatieperiode, maar kwam sterk terug.