Vergeten Renner: Johan De Muynck

Johan De Muynck (° 1948) is de laatste Belgische renner die een grote ronde won. Hij won de Ronde van Italië in 1978 en was er ook in 1976 heel erg dichtbij. Hij werd geboren in Waarschoot op 30 mei 1948. De Muynck was geen renner voor de klassiekers, hoewel hij ze toch reed. “Dat was vroeger zo, iedereen kwam overal aan de start, en dan besliste de ploegleiding wel wie de grote rondes mocht rijden. Nu heb je voor elke koers een aparte soort renner, dat is heel erg veel verandert,” vertelt De Muynck.

Zijn eerste grote overwinning was in de Ronde van Romandië in 1976. Hij reed toen voor Brooklyn, net als Roger De Vlaeminck. In de Giro van dat jaar slaagde de ploeg er niet in één kopman te selecteren. Johan De Muynck deelde het kopmanschap met De Vlaeminck en De Witte. Twee dagen voor het einde van die ronde stapten De Vlaeminck en De Witte uit koers. “Om uit te rusten,” naar eigen zeggen. Daardoor was De Muynck twee teamleden kwijt die hij eigenlijk nog hard nodig had. Tijdens de voorlaatste rit viel hij en verloor hij belangrijke seconden. Hij verloor die ronde met 19 seconden. Later ging het verhaal de ronde dat Roger De Vlaeminck de overwinning niet gunde aan De Muynck. Veertig jaar later zijn ze nog steeds geen vrienden.

In 1978 slaagde hij er wel in de Ronde van Italië te winnen. Dat was de grootste overwinning uit zijn carrière. Maar ook de Brabantse Pijl (1973) heeft hij op zijn palmares. Na het behalen van de roze trui probeerde Johan De Muynck het enkele jaren in de Tour de France. Van 1980 tot 1983 nam hij deel aan de grootste wielerwedstrijd van het jaar, maar verder dan een vierde plaats in het eindklassement raakte hij niet. In 1983 moest hij opgeven. Op zijn 35e stopte hij met wielrennen en begon als vertegenwoordiger.